El BBVA revisa a l’alça les previsions de creixement per Catalunya

L’entitat estima que el PIB del país pujarà enguany un 6,6%, i preveu un increment del 7,2% per al 2022

El consum de les famílies i el bon comportament del sector immobiliari expliquen la millora en les previsions econòmiques | EP El consum de les famílies i el bon comportament del sector immobiliari expliquen la millora en les previsions econòmiques | EP

El BBVA revisa a l'alça el creixement del producte interior brut català per a l'any 2021. L'informe Situació Catalunya de BBVA Research recull que el PIB del país s'incrementarà durant el present any fins a un 6,6%, un punt percentual més que en les seves darreres previsions. Segons el mateix informe, l'any 2022 Catalunya creixeria a un ritme del 7,2%, i acabaria l'any en nivells de producció prepandèmia.

Pel que fa a l'ocupació, el BBVA preveu la creació de més de 200.000 llocs de treball a Catalunya fins al final de 2022. Les taxes d'atur, segons l'informe, es quedarien en un 13% en acabar aquest any i en l'11,2% a finals de l'any vinent. Barcelona mostraria, segons el document, encara un retard pel que fa a la recuperació de llocs de treball respecte a la resta de demarcacions del país, on l'ocupació ja retorna "al nivell pre-crisi".

L'estudi de l'entitat constata que el PIB català va caure durant el primer trimestre de 2021 menys del que s'esperava, gràcies a la renda disponible de les llars i la riquesa immobiliària. Tot i les caigudes en la major part d'indicadors de despesa, especialment les compres de béns duradors, els serveis van registrar un creixement que, segons el banc, mostra que "la tercera i la quarta onada de Covid van tenir un impacte menor de l'esperat a Catalunya".

L'economista en cap de BBVA Research per Espanya i Portugal, Miguel Cardoso, atribueix aquests bons resultats a la fi de l'estat d'alarma, la reducció de la incertesa entre els consumidors, l'ús de l'estalvi acumulat i l'increment de despesa del sector privat, a més de les polítiques d'inversió pública. Segons Cardoso, a més, l'impacte de la cinquena onada de la pandèmia serà "relativament reduït" en el PIB català.

Més informació
El PIB català cau un 4,3% el primer trimestre pels serveis
La demanda interna i el consum fan caure el PIB català un 4%
Avui et destaquem
El més llegit