• Economia
  • El BCE mostra la seva "no oposició" a l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell

El BCE mostra la seva "no oposició" a l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell

La CNMV va admetre a tràmit l'oferta, però restava a l'espera del pronunciament del Banc Central Europeu

Seu del Banc Sabadell a l'Avinguda Diagonal de Barcelona | EP
Seu del Banc Sabadell a l'Avinguda Diagonal de Barcelona | EP
Redacció VIA Empresa | ACN
06 de Setembre de 2024
Act. 06 de Setembre de 2024

El Banc Central Europeu ha mostrat la seva "no oposició" a l'opa del BBVA sobre la totalitat de les accions del Banc Sabadell, segons ha informat l'entitat basca en una informació rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Segons el BBVA, l'autoritat bancària europea ha comunicat la seva decisió. "La no oposició és un requisit previ perquè la Comissió Nacional del Mercat de Valors autoritzi l'oferta", segons afegeix. El passat 11 de juny, la CNMV va admetre a tràmit la sol·licitud de l'autorització presentada pel BBVA per l'opa tot i que l'òrgan regulador ja va avisar que no suposava "cap pronunciament" i que calia que el BCE mostres la seva "no oposició".

 

El BBVA va anunciar el 9 de maig l’oferta als accionistes de Banc Sabadell i el 5 de juliol la junta general extraordinària de l’entitat basca va aprovar l’ampliació de capital necessària per dur a terme l’operació.

La llum verda del BCE era el “pas necessari” següent per avançar en el procés, i el president del BBVA, Carlos Torres, confia rebre “la resta d’autoritzacions segons el calendari previst”. La unió de les dues entitats suposaria, segons càlculs del mateix Torres, aconseguir una “capacitat addicional de concessió de crèdit” de 5.000 milions d’euros anuals.

 

La llum verda del BCE era el “pas necessari” següent per avançar en el procés

A parer del BBVA, la prima que s’ofereix als accionistes del Banc Sabadell és “molt atractiva”, un 50% dels preus mitjans ponderats dels tres mesos anteriors al 29 d’abril, data prèvia a l’anunci de l’oferta; un benefici per acció un 27% superior a l’assolit en cas que el Sabadell continuï en solitari, i el 16% de participació en l’entitat resultant de la fusió.

L’opa -hostil, en tant que els gestors del Sabadell s’hi oposen- continua subjecta a l’obtenció de l’autorització de la CNMV, a l’acceptació dels accionistes de l’entitat catalana -fins a representar la majoria del capital social- i a l’aprovació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

El Sabadell considera “esperada” la decisió i recorda que “l’última paraula” la té el govern

El Banc Sabadell ha considerat que l’anunci que ha fet el Banc Central Europeu (BCE) segons el qual no s’oposa a l’opa del BBVA sobre l’entitat catalana “és fruit principalment d’una avaluació prudencial i era esperat”. En aquest sentit, la direcció del Sabadell subratlla que aquesta decisió “no canvia la necessitat d’anàlisi” de l’operació de la CNMV, de la CNMC i “previsiblement del govern, que ha deixat clar que tindria l’última paraula”. L’entitat també opina que l’anàlisi del BCE “no entra en aspectes clau” com ara la competència al sector bancari espanyol, el suport a les Pimes o “qüestions fonamentals” sobre el valor de la proposta per als accionistes del Sabadell.

En paral·lel, els responsables del banc català reiteren que, a parer seu, la transacció és “perjudicial” tant per als seus accionistes com per a les petites i mitjanes empreses.

Fonts del Banc Sabadell afegeixen, a més, que el procés “segueix essent llarg i complex” i que els accionistes “no necessiten prendre cap decisió en aquest moment”.