BforPlanet, el planeta avisa i les empreses responen

La primera edició del congrés mediambiental arranca amb la voluntat de conscienciar a empreses, ciutadans i governs

Presentació i acte inaugural del BforPlanet Presentació i acte inaugural del BforPlanet

Planet in Need, Business in Action. Amb aquest lema com a declaració d’intencions arranca el congrés BforPlanet, un esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona, amb la col·laboració de l’ajuntament de la ciutat que vol donar veu a totes aquelles qüestions mediambientals que cada vegada més es troben en l’ordre del dia: “Impulsem aquest nou esdeveniment per contribuir a la recuperació econòmica des de la sostenibilitat i el respecte cap al medi ambient”, explica Pau Relat, president de Fira de Barcelona. 

La sostenibilitat i la cura del medi ambient ja formen part d’Objectius de Desenvolupament Sostenible impulsats per la Unió Europea, però aclamats per la societat i, sobretot, per les futures generacions, ja que al cap i a la fi seran les que liderin el món en un futur. Més de 70 ponents nacionals i internacionals i directius i directives de 40 empreses estrenaran les conferències d’aquest nou congrés que sense anar més lluny, vol aconseguir incidir en la població i recordar la importància de recuperar-nos i fer-nos més forts de la mà de la cura de la natura.

Sanglas: “És hora de deixar les diferències a un costat davant d’una qüestió tan fràgil com aquesta”

L’aliança és clau per a aconseguir combatre el canvi climàtic i, per tant, els governs han de fer l’esforç per a unir esforços: “És hora de deixar les diferències a un costat davant d’una qüestió tan fràgil com aquesta”, descriu Marc Sanglas, director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. Un argument que també comparteix Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic qui també recorda que les escales de treball no sempre han de venir des de les administracions sinó que "les iniciatives locals poden fer canvis mundials", ja que no només les aliances entre administracions públiques seran les claus de l’èxit, també cal la participació i motivació activa de les empreses privades i de la societat, altres factors que tal com descriu Relat: “Han de ser impulsors del canvi”.

El binomi empresarial

La recuperació econòmica sostenible no és només cosa de la societat, ni de canviar la manera de consumir, sinó que també necessiten prendre consciència de les seves accions les empreses i aquí rau la clau de la solució de tot plegat. Les empreses es troben en una encreuada de camins, on han de decidir si sumar-se a la nova economia sostenible o no. És per aquest motiu que el lema del congrés no només va adreçat a la societat sinó a les empreses: Les empreses en acció. En aquest sentit, no només es pren la iniciativa per a canviar els models de consum de les persones, sinó el model de les companyies.

Collboni: “Les empreses són les que han de portar la iniciativa del canvi, perquè són les que tenen la innovació i els recursos per fer-lo possible”

“Fa poc la responsabilitat de aconseguir un món més sostenible semblava només dels governs. Ara, societat i empreses privades hem entès que ens hi hem d’implicar”, reivindica Relat. I és que des de BforPlanet es fa una crida a la participació de les empreses en aquesta nova etapa sostenible, perquè tot i que siguin objectius complicats i que podrien posar en joc els beneficis de les companyies privades, això és una qüestió que ens afecta a tots. “Les empreses són les que han de portar la iniciativa del canvi, perquè són les que tenen la innovació i els recursos per fer-lo possible”, remarca també Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona Green Deal

La ciutat de Barcelona, a part de ser l’amfitriona de l’esdeveniment, també es marca el compromís d’arribar als objectius sostenibles com abans millor. És per això, que tenen el seu propi espai, liderat per el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i Laia Bonet, la tercera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i directora de l'àrea de l'Agenda 2030, qui presenta el Barcelona Green Deal: "Aquesta iniciativa es basa en una agenda econòmica urbana per a la dècada vinent que pretén enfortir la ciutat a través de la competitivitat, l’equitat i la sostenibilitat", defineix Collboni.

Més info: BforPlanet reunirà l'ONU, l'OCDE i el Banc Mundial a Barcelona

Alguns dels projectes que ja ressonen per a fer possible aquesta agenda són: Més Barcelona, una iniciativa que posarà plaques fotovoltaiques en els edificis de forma gratuïta; Edolla't Barcelona, una xarxa de recàrrega elèctrica pública més gran de l'Estat; Biomarket, el nou mercat majorista de Mercabarna de productes bio, ecològics i sostenibles, i serveis i ajudes de Barcelona Activa per a les empreses, com el CleanTech; o el projecte de dinamització de l'Eix Besòs, vinculat a la sostenibilitat dels transports i la mobilitat.

Amb una política de zero residus i l’eliminació i reutilització del plàstic, el congrés BforPlanet obre les portes per parlar de progrés i recuperació econòmica, però sempre de la mà de la sostenibilitat i l’energia verda. Un objectiu que ens afecta a tots, però sobretot a les empreses, que són les que al cap i a la fi han de canviar el seu model de negoci i adaptar-se a les necessitats de les noves generacions, molt més implicades i conscienciades amb la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Perquè tal com recorda Francisco Lombardo, cofundador de BforPlanet -qui no ha assistit de manera presencial al congrés-: “Espais de reflexió i acció sobre el medi ambient són necessaris perquè ara per ara, les generacions que encara no han nascut ja són generacions vulnerables”.

Més informació
BforPlanet s'estrena al juliol per impulsar els ODS
Avui et destaquem
El més llegit