El bitcoin és una moneda virtual creada l'any 2008 per Satoshi Nakamoto
El bitcoin és una moneda virtual creada l'any 2008 per Satoshi Nakamoto

Puc pagar amb bitcoins?

Aquesta moneda virtual s'anomena igual tant en anglès com en català

Podem pagar béns i serveis amb bitcoins? A quant cotitza davant de l’euro i el dòlar? Com funcionen les transaccions? Estan regulats per algun banc central?

Són molts els dubtes que recentment ens sorgeixen arran de l’aparició d’aquesta nova moneda virtual basada en tècniques de xifratge de dades.

El bitcoin (simbolitzat per BTC XB) és la criptomoneda més coneguda creada l'any 2009 per Satoshi Nakamoto no avalada ni controlada per cap banc ni govern i que funciona per mitjà d’un protocol propi amb tecnologia d’igual a igual (P2P).

La forma catalana per a aquest concepte és bitcoin (en plural, bitcoins), manlleu de l’anglès format per composició de la denominació de l'àmbit de la informàtica bit (acrònim de binary digit; també bit en català) i coin 'moneda'.

Es tracta de la designació internacional d'aquest tipus de moneda virtual, s'adapta al sistema gràfic i fònic del català i té el vistiplau dels especialistes de l'àmbit. El castellà, en canvi, ha optat per l’adaptació bitcóin (en plural, bitcoines). 

Si voleu ampliar la informació sobre els bitcoins, criptomonedes i molts altres conceptes d’aquest àmbit, consulteu la nova Terminologia de la ciberseguretat publicada pel TERMCAT amb la col·laboració del CESICAT: us hi esperen prop de 260 termes relacionats amb el món de la seguretat a la xarxa.

Més informació
Què és un programari maliciós?
El 'hacktivisme' que pot canviar el món
La 'smart city' catalana
Avui et destaquem
El més llegit