Les dones guanyen 6.000 euros anuals menys que els homes

CCOO denuncia que elles pateixen "una doble discriminació" en el mercat laboral pel sou més baix i els contractes a temps parcial

Les dones cobren menys que els homes i tenen més contractes a temps parcial | iStock Les dones cobren menys que els homes i tenen més contractes a temps parcial | iStock

CCOO denuncia en el seu informe Trencar la bretxa salarial, una qüestió de justícia, que les dones van guanyar 5.793 euros menys que els homes el 2016 i que, a més, si es tenen en compte les retribucions dels contractes indefinits, la diferència creix encara més i escala fins els 6.579 euros.

Més info: Sumar forces per acabar amb la bretxa de gènere

Mentre que els homes van cobrar una mitjana de 25.924 euros anuals, les dones només van arribar als 20.131 euros l'any. Per igualar-se al salari dels homes, les dones haurien de cobrar un 29% del que guanyen ara.

El sindicat alerta, a més, que les dones pateixen "una doble discriminació" en el mercat laboral, que no només implica un salari mitjà per hora inferior, sinó també una major presència en la contractació parcial.

Menys salari, menys cotització

En aquest sentit, CCOO avisa també que el 74,6% de les persones contractades a temps parcial van ser dones, davant del 25,4% d'homes, una situació que asseguren que per a gran part de les dones és "involuntària" perquè implica un salari i una cotització més baixos.

Tot això, segons el secretari general de CCOO, Unai Sordo, demostra que "la bretxa salarial és multicasual" i sosté que es reflecteix en l'educació, les dificultats d'accés a l'ocupació, la segregació ocupacional en sectors d'activitat, en la "inexistent" corresponsabilitat familiar real i, també, en la falta de representació de les dones en els òrgans de decisió de les empreses, amb una presència del 34% en la direcció i la gerència.

El 22,3% de les dones amb contracte parcial és per raons de conciliació familiar, mentre que, en el cas dels homes, la xifra es redueix fins el 3%

Mentrestant, la secretària confederal de Dones i Igualtat de CCOO, Elena Blasco, ha criticat que encara existeix la "falsa idea" que el salari d'una dona funciona com a un complement de la unitat econòmica familiar, al mateix temps que ha lamentat que "la precarietat té cara de dona".

La subdirectora general per a la Coordinació de la Inspecció del Sistema de Relacions Laborals, Irene Martín, ha posat damunt la taula que el 22,3% de les dones que tenen un contracte parcial responen a raons de conciliació familiar, mentre que, en cas dels homes, aquesta xifra es redueix fins el 3%.

Més informació
Joves per trencar la bretxa de gènere
Consum es proposa reduir la bretxa salarial en un 20%
A més ingressos, més bretxa de gènere
Avui et destaquem
El més llegit