Brussel·les rebaixa el creixement del PIB a l'1,9% el 2019

La Comissió Europea estima que Espanya tancarà aquest any amb un dèficit públic del 2,3%

Bruselas rebaja el PIB y eleva el déficit de España | iStock Bruselas rebaja el PIB y eleva el déficit de España | iStock

La Comissió Europea ha retallat fins a l'1,9% la seva previsió de creixement del PIB d'Espanya per al 2019, un percentatge que és quatre dècimes inferior al que estimava a l'estiu i dues desenes inferior a la projecció del Govern de Pedro Sánchez, al mateix temps que ha advertit que els riscos s'emmarquen en un context de "elevada" incertesa.

Més info: El Banc d'Espanya retalla quatre dècimes el creixement del PIB

Brussel·les explica que la meitat d'aquesta revisió es deu a la revisió estadística de la Comptabilitat Nacional Anual realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i l'altra meitat a una previsió més feble en el segon semestre d'aquest any.

Els serveis comunitaris, a més, adverteixen que l'economia espanyola s'enfronta a riscos "a la baixa" en un context de "elevada incertesa" tant en interna com a externa. En el primer grup cita l'augment de l'estalvi per part de les llars, que deprimeix el consum privat, mentre que en el segon nomena les tensions comercials globals. De fet, l'Executiu comunitari creu que l'increment del PIB espanyol continuarà ralentint-se durant els dos anys següents, amb un creixement de l'1,5% el 2020 i de l'1,4% el 2021.

Més dèficit

Pel que fa al comportament del dèficit públic, les previsions europees preveuen que tanqui aquest any en el 2,3%, tres desenes més que el que calcula el Govern espanyol en el Pla Pressupostari enviat a Brussel·les a mitjans d'octubre.

La recuperació del saldo negatiu dels comptes públics prosseguirà el 2020, encara que a un ritme lleu, fins a aconseguir una diferència negativa entre ingressos i despeses públiques del 2,2%. La Comissió, no obstant això, ha calculat aquesta dada en absència d'un pressupost aprovat per al proper any, per la qual cosa la millora es deu exclusivament al cicle econòmic.

Per contra, les autoritats europees estimen que el dèficit estructural (que elimina del càlcul l'aportació del cicle) augmentarà "lleument" i aconseguirà el 3,25% el 2020, abans de millorar "marginalment" un any després.

Més informació
El comerç internacional frena el PIB català
Les vacances mantenen el creixement del PIB espanyol
Montero preveu elevar el PIB al 2,3% aquest any
Avui et destaquem
El més llegit