• Economia
  • Brussel·les vol alliberar agricultors i ramaders d’inspeccions presencials i “d’alguns” requisits

Brussel·les vol alliberar agricultors i ramaders d’inspeccions presencials i “d’alguns” requisits

La Comissió Europea (CE) vol oferir ajudes de fins a 50.000 euros a les explotacions petites per fer-les més “competitives”

    Agricultors manifestant-se en un dels accessos a Mercabarna |EP
    Agricultors manifestant-se en un dels accessos a Mercabarna |EP
    Redacció VIA Empresa
    Barcelona
    15 de Maig de 2025
    Act. 15 de Maig de 2025

    Brussel·les vol alliberar agricultors i ramaders d’inspeccions presencials i “d’alguns” requisits mediambientals. Arran de les protestes al camp dels darrers anys, la Comissió Europea ha presentat una proposta per “flexibilitzar” les ajudes i regles de la política agrària comuna (PAC) prometent un estalvi de fins a 1.580 milions d’euros anuals per als agricultors i de 210 milions a les administracions. La iniciativa preveu que les explotacions només s’hagin de sotmetre a una inspecció presencial a l’any i que la majoria dels controls es facin amb “satèl·lits i tecnologia”. D’altra banda, la CE vol oferir ajudes de fins a 50.000 euros a les explotacions petites per fer-les més “competitives”.

     

    A més, el límit del pagament únic anual que poden rebre els petits agricultors i ramaders augmentarà de 1.250 a 2.500 euros. Aquests també estaran “exempts de certes normes mediambientals de forma condicional” i es podran beneficiar de “pagaments que recompensen l’agricultura ecològica”.

    La CE vol oferir ajudes de fins a 50.000 a les explotacions petites per fer-les més “competitives”

    Segons la proposta de la CE, es considerarà que les explotacions certificades com a orgàniques compleixen amb els requisits mediambientals sense necessitat d’aportar més justificacions d’aquest tipus per obtenir finançament europeu.

     

    En una roda de premsa aquest migdia, el comissari d’Agricultura, Christophe Hansen, ha assegurat que la política ecologista de Brussel·les segueix intacta, però volen adaptar la seva implementació a cada territori. “Hem vist que és difícil aplicar unes normes estandarditzades en un sector divers”, ha remarcat.

    Una inspecció a l’any

    Des de Brussel·les calculen que les explotacions agrícoles i ramaderes actualment estan sotmeses a uns cinc o sis controls anuals, “inclús d’autoritats regionals”. Per reduir aquest “gran factor d’estrès" per als agricultors i ramaders, volen que només es faci una inspecció a l’any. Hansen ha aclarit que això no significa que quedin alliberats dels controls durant tot un any: “(La inspecció) pot caure al novembre i l’any següent al gener”.

    L’executiu europeu també pretén donar més marge als estats per compensar els agricultors i ramaders afectats per fenòmens meteorològics extrems, com inundacions, sequeres o incendis, o per brots de malalties del bestiar. Després de visitar els afectats per la dana a València, Hansen ha defensat l’ús de fons de la PAC per ajudar els afectats. Per això, han proposat que els estats puguin utilitzar fins a un 3% dels fons de la PAC per a compensacions d’aquest tipus.

    Modernització dels sistemes

    Brussel·les pressionarà els governs perquè desenvolupin sistemes digitals “interoperables” per tal que els agricultors i ramaders només hagin de presentar les seves dades una vegada a través d’un únic sistema per “reduir temps i costos” en la gestió de les ajudes.

    Ara la proposta passa a mans del Consell de la UE, on seuen els estats membre, i al Parlament Europeu. Tots dos negociaran els canvis a la PAC, mentre la CE prepara més mesures per “flexibilitzar” les ajudes arran de les protestes al camp europeu dels últims anys.