El BSC lidera un projecte contra el càncer de mama

El centre de supercomputació coordinarà una iniciativa europea per introduir una nova modalitat d'imatge mèdica per a la detecció de la malaltia

L'equip del programa QUSTom | EP L'equip del programa QUSTom | EP

El Barcelona Supercomputing Center coordinarà un nou projecte europeu per millorar la detecció del càncer de mama. El centre tecnològic ha anunciat el desenvolupament i introducció d'una nova modalitat d'imatge mèdica amb ultrasons i supercomputació més acurada i segura per a les pacients per fer un seguiment de la malaltia.

La tècnica, anomenada QUSTom, pot servir de complement a les radiografies com a principal mètode de detecció d'aquest tipus de tumors –o fins i tot, segons el centre, arribar a substituir-los–. Des del centre celebren que la nova tecnologia serà "completament segura perquè no fa servir cap mena de radiació; a més d'oferir una qualitat d'imatge superior".

L'investigador del BSC i coordinador del projecte, Josep de la Puente, espera que la recerca aporti eines reals aplicables en la pràctica mèdica. "Estem treballant en un full de ruta per a l'explotació real de la tecnologia, ja que no volem que es quedi en el laboratori". De la Puente promet "no deixar cap perdre sense remoure" per fer arribar aquesta tècnica als pacients i cobrir així "una necessitat urgent per a la població femenina a escala global".

La iniciativa s'emmarca en la primera convocatòria del programa Pathfinder Open del Consell Europeu d'Innovació. QUSTom compta, segons ha informat el BSC, amb un pressupost total de 2,47 milions d'euros. A més del centre de supercomputació, l'Hospital Vall d'Hebron serà l'encarregat d'"entendre, interpretar i configurar les imatges" que ofereix la nova eina.

Més informació
La medicina del futur té una arquitectura modernista
Els beneficis ocults del ioga mentre treballes
Tres de cada quatre persones creu que no ha estat educada obertament sobre salut mental
Avui et destaquem
El més llegit