
CaixaBank ha pronosticat un creixement del PIB turístic espanyol del 2,7% el 2025. Es tracta d'un increment superior al que s'ha previst per al conjunt de l'economia (2,4%), però, alhora, inferior als registres excepcionals després de la pandèmia, especialment en el període 2022-2024.
És la principal conclusió de l'Informe Sectorial de Turisme, elaborat per CaixaBank Research, el qual indica que aquest avenç sostingut en totes les branques del sector "es fonamenta en una renda disponible més gran de les llars, la reactivació de les economies europees i una inflació turística que, encara que elevada, mostra signes de moderació".
L'entitat bancària explica que al llarg del primer semestre de l'any els indicadors de l'activitat turística han seguit marcant màxims històrics i han arribat a un 13,1% del PIB el 2025, per sobre del 12,6% registrat abans de la pandèmia.
Tot i això, alerta de la incertesa derivada del context geopolític actual, marcat pels conflictes armats i la crisi aranzelària, un escenari que, segons la seva opinió, "podria frenar la recuperació de la zona de l'euro i, en conseqüència, limitar de forma indirecta l'evolució del sector turístic".
Per al 2026, els pronòstics de CaixaBank Research apunten a una lleugera acceleració del PIB turístic fins a un creixement del 3,2%, impulsat per la millora de les perspectives econòmiques a la zona de l'euro, cosa que "enfortirà el poder adquisitiu dels turistes potencials, incrementant així la demanda de viatges cap a Espanya".
La despesa turística disparada... però atenció amb els EUA
Sobre el sector de la restauració, l'informe revela que l'any també ha començat amb bon ritme, encara que amb certa moderació respecte a anys anteriors. La despesa total al sector va créixer un 6,4% interanual entre gener i maig, impulsada en gran manera pel dinamisme del turisme internacional. Aquest àmbit va elevar la despesa un 12,6%.
Finalment, el treball analitza el turisme nord-americà, que després d'anys d'expansió mostra senyals de desacceleració a causa de factors com l'apreciació de l'euro respecte al dòlar, l'alentiment de l'economia nord-americana i un augment de la incertesa política i econòmica. D'acord amb les estimacions de CaixaBank, aquesta pèrdua de dinamisme podria restar fins a un punt percentual (-1%) al creixement del PIB turístic el 2025.