El calendari del Brexit després de les eleccions

La majoria absoluta de Boris Johnson a les eleccions generals del Regne Unit fa preveure un camí llarg cap al Brexit

Boris Johnson, el candidat conservador que ha guanyat les eleccions del Regne Unit amb majoria abosluta | Europa Press Boris Johnson, el candidat conservador que ha guanyat les eleccions del Regne Unit amb majoria abosluta | Europa Press

Boris Johnson es manté com a primer ministre del Regne Unit. Després d'aconseguir la majoria absoluta més clara per al Partit Conservador des de l'època de Margaret Thatcher, el candidat s'enfronta al Brexit. Durant la campanya electoral, s'ha parlat poc d'assumptes que no incloguin la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, perquè les eleccions anaven d'això. 

El calendari del Brexit es mantindrà com es preveia i començarà per la reactivació de la Cambra dels Comuns. Serà la setmana que ve amb l'objectiu d'aprovar l'acord que ja s'ha signat amb els 27 Estats membre de la UE. Només queda que el Parlament britànic també li doni llum verda, un procés que estarà interromput per les vacances de Nadal. 

Més info: “Només hi ha una manera de fer front al Brexit: preparar-se”

Així, els càlculs indiquen que durant el mes de gener quedarà ratificat pels membres del Parlament, i això farà possible que es mantingui la data de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Serà el 31 de gener, quan ha de començar, segons l'acord, un període de transició. Aquesta etapa, en principi, hauria de durar 12 mesos, fins a finals del 2020.   

Una transició difícil

Durant aquests mesos, el país presidit per Johnson continuarà integrat en les estructures comunitàries i haurà de complir encara les lleis europees. D'aquesta manera, segons estableix el pacte, s'evitarà un impacte abrupte tant en l'economia de la UE com en la britànica. Però també s'haurà d'estipular quina serà la relació que tindrà el país un cop passats aquests 12 mesos de gràcia. 

La negociació ha de servir per establir els detalls que no inclou l'acord de sortida. Les intencions de Johnson passen per sortir del mercat únic comunitari i signar un acord de lliure comerç, de l'estil del que hi ha amb el Canadà. Però no només canviarà la seva relació amb els països de la UE, sinó que el Regne Unit haurà de pactar acords comercials amb potències individuals, com els Estats Units. 

Michel Barnier, el negociador en cap del Brexit per la banda de la UE, ja va avisar que un any no serà suficient per negociar un acord comercial: "És poc realista". Això fa preveure que al juny es revisin els temps del Brexit, fet que podria suposar estendre el període de transició fins al 2021 o al 2022. Tot i que Johnson ho descarta inicialment, la decisió es prendrà a mitjans del 2020. 

En el cas que no s'estengui l'etapa d'impàs i que no hagin finalitzat les negociacions a finals de l'any que ve, els experts veuen una situació similar a la d'un Brexit sense acord, fet pel qual els intercanvis comercials es regirien per les normes de l'Organització Mundial del Comerç. 

Més informació
L'automoció, el sector més exposat al Brexit
Barcelona posa en marxa un punt d'atenció pel Brexit
Brexit, l'imperi s'ha acabat
Avui et destaquem
El més llegit