La ressaca electoral a la Cambra té gust de DUI i president/a

La presidència, 955 vots o la relació amb la Cambra de Comerç d'Espanya, a debat, després del triomf d'Eines de País

Joan Font, Joel Joan, Mònica Roca i Joan Canadell, d'Eines de País Joan Font, Joel Joan, Mònica Roca i Joan Canadell, d'Eines de País

- Has dormit poc?

- Poc, molt poc. Vam anar a dormir molt tard i ens hem aixecat d’hora per anar pensant què hem de fer.

- La llista independentista ha arrasat a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Més info: "Visca la República!" a la Cambra de Barcelona

Així és com ha començat el matí després de la ressaca electoral a l'emblemàtic edifici de la Llotja de Mar. El candidat d'Eines de País, Joan Canadell, ha visitat el plató dels Matins de TV3 per fer balanç del "Visca la República!" a la Cambra de Barcelona. "La participació ha sigut molt baixa, però s'ha més que doblat les eleccions del 2010", ha començat. 

Perillen les 32 cadires? 

Paral·lelament, la candidata d'Eines de País, Mònica Roca, era entrevistada a l'estudi dels Matins de Catalunya Ràdio:

- Ballen 955 vots, fan perillar els 32 seients dels 40?

- No fan perillar en gran nombre. De les 32 vocalies que ahir se'ns van atorgar n'hi ha alguna que l'hem guanyada per un parell de vots i una altra que l'hem perduda per cinc. S'hauria de veure...

Ras i Curt. Per si algú es pensa o espera que els resultats provisionals acabin variant molts dels definitius... Una diferència suficient (o no) per no tenir (o sí) la majoria absoluta independentista al ple cameral... Anem per parts.

Canadell: "La victòria a la Cambra és la millor notícia des del 27 d'Octubre"

En clau política (o econòmica), Canadell ha recordat la seva voluntat de fer un gir de 180 graus a la Cambra: "Ha estat sempre mirant a Madrid i als interessos de l'oligarquia espanyola d'allò que diem l'Ibex 35 i el Pont Aeri. S'ha descuidat del tot a la petita i mitjana empresa i autònom de Catalunya". "Tots els lobbys del món fan política. El Valls ha fet política, però, a favor de les empreses de Madrid", ha etzibat. 

Encara més: "Donar suport a la República, no perquè siguem independentistes de cor, sinó perquè racionalment fa anys que som conscients que el millor per a les nostres empreses i el país és una República". "Jo crec que és la millor notícia des del 27 d'Octubre", ha exclamat. Però les notícies van que volen i un cop en saps una, llavors en vols una altra: Qui serà el pròxim president de la Cambra de Comerç de Barcelona? 

Primera pregunta: President/a a la Cambra de Barcelona?

- Ens hem de reunir per saber qui ha de ser el president o presidenta. Volem dos anys d'un president i dos més, d'una presidenta. O viceversa. Nosaltres no anàvem a presidir la Cambra, anàvem a governar la Cambra. 

La periodista Lídia Heredia no es rendeix: 

- Joan Canadell serà president de la Cambra?

- No… O sí. Ho decidirem de manera col·legiada. L’anonimat ens reforçava com a equip. A partir d'aquesta tarda, començarem a treballar qui es postula com a president, vicepresident I secretari…

- Vostè es postularà?

- Jo em postularé, però encara no sé ben bé per a què. 

VIA Empresa s'ha posat en contacte amb Canadell per valorar el "gol sobiranista" i es preveu que el pròxim president/a se sàpiga a partir de la setmana vinent. Però, com en els millors clubs de futbol, el més important és sempre l'equip i el menys important és qui el presideixi. Les comparacions són sovint odioses, però també necessàries per agafar context: Crous & Torres (5), Carles Tusquets (3), 50a50 (1) i Ramon Masià (0). 

Canadell: "L'unionisme ha sortit de la Cambra de Comerç"

Un primer titular: "La candidatura unionista que és la de Tusquets ha obtingut tres representants. L'unionisme ha sortit de la Cambra de Comerç". Un segon titular: "La candidatura de Crous no és independentista del tot, però està molt propera als nostres postulats". Però amb uns resultats provisionals que admeten pocs dubtes entre rivals, Canadell ja comença a dibuixar les línies estratègies d'Eines de País

Tal com ja s'havia anunciat en campanya electoral, un sistema de consultes nacional, territorial i sectorial on es preguntarà a l'empresariat català sobre l'actuació de la Cambra de Comerç Barcelona pel que fa al procés donant informació i fent estudis sobre el potencial d'un nou Estat català, la sobirania fiscal per fer efectiva la República o fins i tot, reprovar Felip VI com a rei després de "pressionar les empreses per canviar la seu social" i declarar-lo "persona non grata" a la Cambra.

"Arreglarem el cens, molta gent no ha pogut votar perquè no hi era", ha criticat Canadell. El cens per votar era el de 2017 i amb "petits canvis" respecte anteriors actualitzacions. I respecte la relació amb les 14 cadires de plata? Clar i català: "La gran empresa no necessita la Cambra, estem en contra de la gran empresa lligada a Madrid. Grans empreses com Grífols o Fluidra són fantàstiques!". 

Segona pregunta: President/a a la Cambra de Barcelona?

La comparació de Mònica Roca és la següent: "Si ens plantegéssim que un terç del Parlament compra la seva cadira de diputat o diputada, ens escandalitzaríem". Ara, la pregunta li toca a ella. 

- Qui presidirà la Cambra de Comerç de Barcelona?

- Hem defensat la idea que no som una candidatura presidencialista. Nosaltres hem fet un equip i qui sigui president o presidenta serà circumstancial. Volem paritat. 

Roca: "Si ens plantegéssim que un terç del Parlament compra la seva cadira de diputat o diputada, ens escandalitzaríem"

La copresidència de gènere guanya força, sempre i quan els estatuts camerals ho permetin. Entre passadissos, el nom de Pere Barrios cobra cada cop més força. De nou, tornen els titulars amb mateix missatge que Canadell però diferent forma: "L'empresariat català ha votat independència. Volíem atacar una estructura d'Estat". ​

Una picabaralla i un final de DUI

La portada d'El Periódico reproduint la picabaralla entre empresaris pakistanesos dels equips de Tusquets i Masià entra en escena: "Jo era davant de la Cambra quan va passar algun dels incidents. Hi havia nombrosos grups per recopil·lar vots, allà mateix va haver-hi una discussió perquè anaven en candidatures diferents". 

I com a les pel·lícules, el millor sempre es deixa per al final.

"La relació amb la Cambra d'Espanya com serà? Fomentareu la separació?", pregunta un dels col·laboradors de Mònica Terribas. "Nosaltres no només promourem la separació de la Cambra...", bromeja Roca. "Hi haurà una DUI a la Cambra de Comerç de Barcelona", repregunta Terribas. "Està clar que avui no et puc dir que farem una DUI a la Cambra", conclou la fundadora i directora general d'IsardSAT. 

Seguim en antena. 

Més informació
Campanya, picabaralla i cues per votar a la Cambra de Barcelona
Alerta 24 hores: Draps bruts entre candidats a la Cambra de Barcelona
"Gol sobiranista" i celebracions: les reaccions de la victòria 'indepe' a la Cambra
Avui et destaquem
El més llegit