Campanya, picabaralla i cues per votar a la Cambra de Barcelona

La jornada electoral arrenca amb discursos de Crous i Tusquets i una disputa entre pakistanesos

Eleccions Cambra Barcelona Eleccions Cambra Barcelona

Imatge inèdita: cues abans de les 10 hores per entrar a votar a les eleccions de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. Imatge inèdita: cues a la sala d'espera de les oficines centrals per consultar el cens i votar. Imatge inèdita: picabaralla entre pakistanesos amb els candidats Saqib Tahir (Anem per feina) i Amanal Hussain (Equip Tusquets) pel mig a les portes de la Cambra, on ha hagut d'intervenir la seguretat i fins i tot, s'ha cridat a la policia. Imatge inèdita: el presidenciable Carles Tusquets organitza un esmorzar a la Farga on es queixa de "la campanya dura" i el presidenciable Enric Crous atén els mitjans a la cantonada de Diagonal amb el carrer Minerva mentre uns taxistes li pregunten sobre democràcia i mobilitat. La jornada electoral per votar el nou ple i el nou president de la Cambra de Barcelona no té precedents i encara ha de donar molt de sí... Ja fa temps que a VIA Empresa diem que "la realitat cameral supera la ficció de Joc de Trons". 

S'ha recordat per activa i per passiva: "La participació a les eleccions del 2010 va ser de l'1,8% del cens electoral, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial". Tot i que encara no hi ha estimacions de quina és la participació d'aquestes eleccions, tothom està convençut que se superarà amb escreix el precedent de 2010 quan es critica que Miquel Valls va ser president de la Cambra per aproximadament 700 vots. 

Tusquets: "Ha sigut una campanya dura, amb entrebancs i coses que no ens han agradat" 

Ahir a la nit es va enviar un correu on es posava de manifest que els candidats no podien fer campanya o propaganda electoral a 50 metres de la seu o delegacions de la Cambra. Tusquets ha estat el primer a jugar amb el límit des de la Farga on ha recordat que "ha sigut una campanya dura, amb entrebancs i coses que no ens han agradat". Per a la posteritat queda Alerta 24 hores: draps bruts entre candidats a la Cambra

Més info: Alerta 24 hores: Draps bruts entre candidats a la Cambra de Barcelona

En aquest sentit, el president de Banco Mediolanum a Espanya i de Trea Capital ha reiterat que "la Cambra ha de ser només la veu de la societat emprenedora i demanar a les administracions què és allò que convé per fer el pastís més gran". A Tusquets l'han acompanyat diferents membres de la seva candidatura: Jesus Lozano (Lotrans Portes), Carme Ferran (Ferran i Ferran Associats), Amanal Hussain (Infinity Planets), Marga Farga (Owai 1), Ramón Riera (Eurofincas) o Silvia Sorribas (FMIC Facility Management). 

L'esmorzar (pagat) de Tusquets

"Des d'ahir amb el Barça ho dubtem tot", ha bromejat Lozano. Hussain que ja havia votat ha fet seu el crit de la victòria: "Segur que guanyarem! ". Entre riures, Tusquets ha volgut deixar molt clar que "aquest esmorzar no el paga la Cambra, sinó que el paguem nosaltres". No fos cas que algú recordés el debat cameral per TV3: "T'avala el Valls, per Déu". 

Més info: Un debat cameral per televisió: "T'avala el Valls, per Déu"

Ramon Nierga també s'ha mostrat optimista: "Avui farem un bon partit i tenim bons jugadors". "La resta de candidatures han tingut la fortuna de tenir dades, però no el tracte amb la gent", ha afegit. En el torn de preguntes i després que el sindicat d'Elite hagi demanat el vot per a la seva candidatura, Tusquets ha defensat que "s'ha de digitalitzar el sector del taxi i s'han d'erradicar les pràctiques il·legals entre treballadors hotelers i el taxi". 

En clau de futur més immediat, el president de Trea Capital ha assegurat que no impugnarà les eleccions i que hi ha una candidatura que ha infringit la delegació de vot i ja s'ha comunicat a la Junta Electoral Central, alhora que ha preferit no entrar en "la discussió" entre Pimec i Foment per fer o no una llista patronal conjunta per a la Cambra. "Des del principi ens han proposat pactar pràcticament tots, el pacte de Pimec i Crous és un canvi de cromos i jo això no ho faré. Si no sortim els 40 de l'equip, parlarem amb tots i si no sóc president, continuaré al ple lluitant per les meves idees", ha reblat. 

Crous, entre herois i taxistes 

A pocs metres de la Farga, l'altre presidenciable Enric Crous i el seu vicepresident José Maria Torres atenien els mitjans de comunicació: "La cosa està molt justa, però avui és un dia de satisfacció: hi ha molta votació i moltes cues". De cop i volta, un potencial elector s'ha apropat a Crous i li ha dit: "Et volia votar, però no m'han deixat perquè anava amb el carnet de conduir. A les eleccions generals vaig poder i aquí no". Ja fa temps que l'exdirector general de Damm i Cacaolat reivindica que "aquell que voti és un heroi". 8 de maig, Dia de l'heroi cameral? 

Crous: "La cosa està molt justa, però avui és un dia de satisfacció: hi ha molta votació i moltes cues"

Entre preguntes dels periodistes, dos taxistes han interpel·lat Crous preguntant-li sobre democràcia i legalitat del sector de la mobilitat. "Jo sóc demòcrata i parlem amb tothom. Els taxis són un col·lectiu important i complirem la llei", ha insistit Crous que s'ha erigit també com un dels grans defensors de la llista patronal i espera que les 14 grans empreses respectin el vot de les urnes . Per acabar, un altre elector s'ha apropat al candidat que es presenta per Interprofit i li ha preguntat: "Vostè defensa les empreses humanistes o neoliberals?". 

Crous ho tenia clar: "Jo defenso les empreses humanistes". "Tot dit, només volia saber això", li ha contestat l'elector. Mentrestant, a l'entrada de la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona es produïa una baralla entre pakistanesos. Allà enmig es trobaven Tahir i Hussain i fins i tot Torres, excampió karateka, ha intervingut per posar pau entre els dos bàndols. 

A dins de la Cambra de Comerç Barcelona, la jornada electoral avança amb normalitat. A la sala d'espera, un elector es posa un àudio d'un discurs de Joan Canadell, cofundador de Petrolis Independents i candidat d'Eines de País, on defensa que "necessitem un Estat a favor de les nostres empreses per poder desenvolupar el màxim potencial econòmic del nostre país". No hi ha hagut notícies del presidenciable Ramon Masià i de les dones de 50a50. 

Els resultats se sabran aquesta nit a la Llotja de Mar. To be continued... 

Més informació
Caiguda (o no) del sistema de votació remota a la Cambra?
La Cambra de Barcelona té una cita amb la història
Avui et destaquem
El més llegit