Alerta 24 hores: Draps bruts entre candidats a la Cambra de Barcelona

Foc creuat entre Crous, Tusquets i Masià, mentre Eines de País exhibeix suports mediàtics

El Saló Consulat de la Cambra de Barcelona | Cedida El Saló Consulat de la Cambra de Barcelona | Cedida

ALERTA: Queden poc més de 24 hores per saber els resultats definitius de les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona que té una cita amb la història. Aquest dimarts, a les 9 del matí finalitza el termini del vot electrònic remot i dimecres, de 10 a 18 hores, serà el moment del vot electrònic presencial. És ara o mai i el foc creuat o els draps bruts entre les diferents candidatures no s'han fet esperar. N'hi ha prou amb fer un recull de les declaracions via premsa o xarxes socials des de l'1 de maig fins ara per adonar-se que el Fair Play és cosa del passat i potser del futur, però no del present. 

La candidatura conjunta d'Enric Crous i José Maria Torres que té el suport de Pimec es despertava el Dia del Treballador amb aquest missatge: "Demà comencem les eleccions a la Cambra de Barcelona. El canvi arriba. Res pot continuar igual. Empreses amb les seus fora de Catalunya o a casa nostra? Cambra submisa o exigent? Governada per les grans corporacions o per les pimes? Els de sempre o els nostres? Tusquets o Crous".

Més info: 'J'accuse!', de Crous i Torres sobre "el joc brut i les trampes" a la Cambra

Encara més: "Algunes candidatures mostren una manca d’ètica impensable en unes eleccions democràtiques". En aquest cas, s'apunta a una informació de Nació Digital on es posa de manifest "una clara incompatibilitat" de Pau Herrera com a cap de campanya de Carles Tusquets, president de Comunicas i assessor de comunicació de la Cambra i de l'encara president Miquel Valls. Herrera desmenteix tal "incompatibilitat", però encara ressona el debat cameral per televisió amb el "t'avala Valls, per Déu", de Crous a Tusquets. Era només vigília electoral. 

Un cop iniciat el procés de votacions, les xarxes de Crous & Torres feien encendre les brases: "Molts nervis a la candidatura continuista, Carlos Tusquets. Ahir van difondre als seus contactes el Whatsapp: “ANC i Crous, con indisimulado apoyo institucional, quiere hacerse con la Cámara (sic, en castellà) para internacionalitzar el procés”. Benvinguts a les fake news". 

Crous & Torres: "Molts nervis a la candidatura continuista, Carlos Tusquets. Ahir van difondre a Whatsapp: “ANC i Crous, con indisimulado apoyo institucional, quiere hacerse con la Cámara para internacionalitzar el procés”. Benvinguts a fake news"

El missatge on es demanava el vot a l'Equip Carles Tusquets al qual va tenir accés VIA Empresa encara afegeix: "No podemos dejar que una institución empresarial se utilice para una finalidad política cuyo único objetivo es desestabilitzar el sistema, ahuyentar empreses y generar más incertidumbre y pobreza". Alhora, també corrien missatges de Whatsapp on s'atacava la figura de Tusquets recordant "l'estafa de Valora" o "una estreta amistat amb Jordi Pujol Ferrusola com a persona clau en les seves finances personals". Fins i tot, es remitia a aquesta informació de La Valira.

Dir les coses pel seu nom... 

Des de l'equip de Crous & Torres han fet ús dels gomets vermells amb el títol: Ha arribat l'hora de dir les coses pel seu nom. Una forma d'elevar el to del ja clàssic J'accuse d'Émile Zola, però en versió cameral electoral. "En aquestes eleccions moltes empreses no van poder votar per que no surten al cens oficial de Cambra. Un cens que no s’actualitza des de fa massa anys!". Concretament, des del 2017.

Encara més: "La Cambra ha decidit amagar en les “paperetes electròniques” el nom de la persona candidata i la llista per la que es presenten i que tan sols consti la raó social. Una vergonya que només busca confondre l’elector" o "darrerament el nostre web està sent hackejat insistentment. Malauradament pels que estan invertint temps, diners i persones, no se’n surten". 

L'atac més frontal de Crous a Tusquets ha arribat en format audiovisual:

En sentit contrari, Carles Tusquets no ha parlat tant a les xarxes socials com en diferents mitjans de comunicació com El Mundo Deportivo on recorda la seva etapa com a primer tresorer de l'expresident del Barça, Josep Maria Nuñez, i detalla la seva reunió amb el president del COI, Thomas Bach, per impulsar la candidatura Barcelona-Pirineus 2030. No hi ha comentaris sobre la resta de candidats més enllà d'aquesta declaració: "Crec que sóc l'únic amb experiència en presidir institucions de la societat civil emprenedora".

Tusquets: "Sincerament, em sorprèn que hi hagi desqualificacions personals i que es digui mentides respecte a la meva situació personal"

Tusquets també s'ha entrevistat amb Crónica Global on se li pregunta per "la campanya tan bronca amb desqualificacions a títol individual des de diferents candidatures rivals". I el financer de Trea Capital respon: "Sincerament, em sorprèn que hi hagi desqualificacions personals i que es digui mentides respecte a la meva situació personal". 

La higiène democràtica de Masià

Des de la candidatura Anem per Feina impulsada per Ramon Masià, l'atac des de l'1 de Maig no discrimina entre Crous i Tusquets. Anem per parts. El primer: "Que la candidatura a la Cambra Crous/Torres promogui el vot delegat a través de gestors, ja és lleig, poc democràtic i promou la manca...". Encara més: "Això no és seriós. Volem que votin les empreses. Però exigim un mínim d'higiene democràtica i complir els procediments". 

Més info: La plataforma de la Cambra de Barcelona es penja en plena votació

En una entrevista a El Punt Avui, Masià ha reiterat que no descarta impugnar les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. Entre passadissos, tothom ho dona ja pràcticament per fet i encara més després que la plataforma de vot de Scytl caigués aquest dilluns al migdia. Masià critica Valls per activa i per passiva i de retruc, també Tusquets: "La intrahistòria és que en Valls sempre ha volgut influir en aquestes eleccions, fins i tot va fer un gest com si esperés la possibilitat de presentar-se a una nova reelecció. Quan es va veure que no podia perquè la llei no permetia renovar tres cops, va buscar la col·laboració de Lluís Conde, que va declinar l’oferta. Al cap de poc va aparèixer la candidatura de Tusquets. És un outsider que no té relació amb la Cambra". 

Masià: "Quan Valls va veure que no podia presentar-se a la reelecció, va buscar la col·laboració de Lluís Conde, que va declinar l’oferta. Al cap de poc va aparèixer la candidatura de Tusquets. És un outsider" 

"Mentre dues candidatures a la Cambra s'esbarallen públicament per veure qui és més o menys polític, acusant-se de tenir darrera l'Ibex o l'ANC, el 155 o la Generalitat, nosaltres Anem per Feina", assegura Masià entre totes dues aigües presidenciables i amb el seu eslogan pel mig. 

Els mediàtics d'Eines de País fan república cameral 

Més enllà del xoc entre presidenciables, la candidatura Eines de País impulsada per Joan Canadell, Pere Barrios o Joel Joan, entre molts d'altres, segueix fent via cameral republicana amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Cercle Català de Negocis (CCN).

Més info: Joan Canadell: "L’empresariat és més independentista que la societat"

En els últimes set dies, han demanat el vot per a Eines de País figures mediàtiques com: Lluís Llach, Xavier Sala-i-Martin, Aamer Anwar, Toni Albà, Toni Comín, Beatriz Talegón, Alfons Godall, Ferran Latorre, Joan Queralt, Isona Passola, Sergi Mateu, Santi Vidal, Pilarín Bayès, Lloll Bertrán, Eduardo Reyes, Ramon Cotarelo, Magda Oranich, Mon Plans, Chema Clavero, Pepe Fajula, Francesc Prat o Pepa Arenós.

Han fet bullir més que mai les xarxes socials i el seu objectiu és aconseguir traduir-ho en vots i més vots d'autònoms, petites i mitjanes empreses. "Hi ha algú que està nerviós... Anem bé!", asseguraven el segon dia de votacions. "Anem bé, però hem d'acabar molt millor!", afegien el quart dia de votacions. Fins i tot, s'ha fet una crida per mobilitzar el Comitè de Defensa del Taxi (CDT) i el sindicat d'Elite que sembla que en última instància ha donat suport a la candidatura de Tusquets després d'haver arribat a "acords molt positius". 

La paritat de 50a50 té una baixa 

Mentrestant, l'associació 50a50 ha seguit el seu camí per a la paritat i la perspectiva de gènere. Una de les baixes d'última hora és la de la coordinadora Isabel Moll que es presentava per a la fundació Esade al grup 1 de la categoria 13. Ara mateix, hi ha un total de 11+2 candidates que segueixen en peu de guerra per liderar la revolta de les dones a la Cambra. 

Més info: La revolta de les dones a la Cambra de Barcelona

Malgrat tot, totes les candidatures coincideixen en què la Cambra ha d'explicar més i millor allò que fa i pot arribar a fer per a emprenedors, autònoms, petites, mitjanes i grans empreses. On hi ha foc, quedaran brases.   

Més informació
Un debat cameral per televisió: "T'avala el Valls, per Déu"
El vídeo inèdit del debat electoral a la Cambra de Barcelona
La Cambra de Barcelona té una cita amb la història
Avui et destaquem
El més llegit