Canadell deixarà la Cambra si surt escollit diputat el 14F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona delegarà les funcions a la vicepresidenta, Mònica Roca, si surt escollit a les llistes de JxCat

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell | ACN El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell | ACN

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, dimitirà si surt escollit com a diputat a les eleccions catalanes del 14 de febrer. El també president del Consell de Cambres ho ha explicat després d'anunciar que participaria a les primàries de Junts per Catalunya per optar a un lloc a les llistes per als comicis de principis de l'any que ve. 

De fet, si Canadell surt elegit en el procés de primàries -que se celebra el 12 i 13 de desembre-, ja delegarà les funcions de president a la vicepresidenta de l'organisme, Mònica Roca. En el cas que segueixi endavant la seva aventura política, no serà fins després de conéixer els resultats definitius de les eleccions que decidirà si abandona o no la Cambra definitivament. 

Segons ha explicat en una roda de premsa, si surt del 14F com a diputat, membre de l'oposició o si, fins i tot, forma part del Govern, haurà de desvincular-se de la corporació: "Quanta més responsabilitat política menys possibilitats de continuar a la Cambra".

En una roda de premsa telemàtica des de la seu de la Cambra de l'avinguda Diagonal, el president de la Cambra ha explicat que paral·lelament ha demanat a la Generalitat, com a òrgan tutelant, si hi ha alguna incompatibilitat en aspirar a la candidatura d'un partit polític i posteriorment a ser diputat, tot i que després de revisar-ho amb els serveis jurídics considera que no ja que hi ha trobat precedents. En cas contrari, el president de la Cambra es podria plantejar dimitir abans del 14 de febrer, data de les eleccions al Parlament.

Més info: Torna la batalla per la Llei de Cambres

Si no és escollit per formar part de les llistes de JxCat, seguirà a la Cambra fins al juny del 2021 i com a president del Consell General de Cambres fins al 2023, ha puntualitzat. I és que quan la seva candidatura va guanyar les eleccions a la Cambra, ja es va pactar que ell seria el president durant dos anys i Roca -l'actual vicepresidenta- els propers dos. El primer període de la legislatura acaba al juny del 2021. 

En el cas del Consell de Cambres, també serà el vicepresident, Jaume Fàbrega, qui assumirà temporalment el càrrec. L'encara president de la Cambra de Comerç ha revelat que la no aprovació de la Llei de cambres ha acabat de convèncer-lo per fer el salt definitiu a la política. "No ha estat una condició necessària i suficient, però sí el detonant", ha comentat.

Pas definitiu a la política

Ara, ha comentat, intentarà que el text s'aprovi en la següent legislatura i el defensarà "fins al final" si ell és un dels diputats de la cambra catalana. "Li donem molta importància a la llei i és tan injust que no vegi la llum que personalment he decidit fer el pas", ha justificat Canadell, que ha subratllat que tot i així encara hi ha una darrera oportunitat perquè s'aprovi com a decret llei abans de les eleccions i es convalidi en la diputació permanent amb el suport de Junts per Catalunya i ERC i l'abstenció de la CUP. En aquest sentit, aquesta setmana va adreçar una carta al vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, com a "últim intent" perquè el text tirés endavant aquesta legislatura.

Una altra de les raons que ha apuntat el president de la Cambra per fer el pas a la política és l'impuls de la col·laboració públicoprivada. "Es parla molt de la col·laboració públicoprivada però a l'hora de la veritat la part pública sempre vol la part més gran dels projectes", s'ha queixat. D'altra banda, Canadell també ha ressaltat la necessitat d'"acostar" polítics i empresaris. "La presència al Parlament d'algú que pot seguir mantenint vincle amb les cambres pot ser important", ha remarcat.

Més informació
Joan Canadell, el vencedor que vol reescriure la història
Fem de la crisi una oportunitat
La Cambra habilitarà dos punts per fer tests ràpids de covid-19
Avui et destaquem
El més llegit