Els carretons 'made in Lleida' que viatgen arreu del món

L’empresa lleidatana A.Miquel exporta globalment les seves patents tecnològiques i treballa per IKEA i la central nuclear d'Ascó

El fundador d'A.Miquel, Antoni Miquel, amb els seus tres fills El fundador d'A.Miquel, Antoni Miquel, amb els seus tres fills

La vocació de servei i la innovació, acumulant patents que s’exporten a tot el món, són dos dels factors que han impulsat l’empresa A.Miquel de Sidamon (Pla d’Urgell). Especialitzada en la comercialització de carretons elevadors, l’any passat va celebrar el seu 50è aniversari, actua com a concessionari oficial de la marca Linde a Lleida, Tarragona i Andorra. Els seus responsables admeten que la firma és actualment un dels centres de referència de Linde en l’àmbit europeu gràcies a la seva seu central, de 22.000 metres quadrats, la de Valls i la delegació a Andorra. Fundada l’any 1971 per Antoni Miquel Falip, sempre ha mantingut el seu tarannà familiar, tot i que ja compta amb una plantilla de 212 persones.
 
La seva evolució durant més de cinc dècades ha estat marcada per la seva oferta integral de serveis especialitzats en carretons elevadors i maquinària elevada. A.Miquel s’encarrega des de la comercialització i distribució fins al servei tècnic amb la reparació i l’adaptació dels diferents models a la necessitat dels seus clients. La firma té la concessió per a la distribució en exclusiva dels carretons Linde a les províncies de Lleida i Tarragona i al Principat d’Andorra, fet que la converteix en taller de reparació oficial de la companyia. Aquest recorregut i la seva cerca constant de la innovació han derivat en les seves col·laboracions amb la multinacional sueca IKEA i la central nuclear d’Ascó.

La seva evolució durant més de cinc dècades ha estat marcada per la seva oferta integral de serveis especialitzats en carretons elevadors i maquinària elevada

El fundador de l’empresa, Antoni Miquel, sempre al·ludeix a l’aspecte del desenvolupament de la tecnologia per explicar l’èxit d’A.Miquel. “Fa més de 50 anys que em dedico al món dels carretons elevadors i sempre busco la innovació per tal de donar el millor servei als meus clients i amb l'afany de deixar els meus coneixements als joves, que sens dubte són la clau del nostre futur”.

Expertesa tecnològica

La seva expertesa en aquest àmbit va fer que el passat mes d’octubre, quan va oferir una visita a les seves instal·lacions de Sidamon, realitzés una demostració tecnològica dels seus productes. Aquests avenços són els mateixos que l’han portat a exportar a tot el món. Però la tecnològica no és l’única aposta d’A.Miquel. El seu afany formatiu va motivar que el 2017, el fundador de la firma, Antoni Miquel Falip, fos reconegut amb el premi del Consell Català de la Formació Professional com empresa pionera a Catalunya a oferir la Formació Professional (FP) Dual.
 
Des de 2006, A.Miquel té convenis amb set instituts de Lleida i Tarragona mitjançant el qual els seus alumnes reben formació en electromecànica especialitzada en carretons elevadors. El fet que, a més de la part teòrica puguin fer pràctiques a l’empresa, ha ocasionat que molts d’ells ja s’hi hagin quedat a treballar. La seva ‘obsessió’ en aquest procés va un passar més enllà, ja que des de fa dues dècades també va iniciar les formacions específiques per a la conducció dels carretons elevadors. 

Amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància de la seguretat, va crear el primer concurs mundial de carretons

Des de la demarcació de Lleida, la companyia no només exporta tecnologia. Amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància de la seguretat, A.Miquel va crear, en el marc de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, el primer concurs mundial de carretons. A través de la marca Linde, aquest certamen es va replicar a altres indrets europeus.

Aposta per l’autofinançament

Malgrat haver apostat per un creixement constant i orgànic, amb el convenciment que al progrés cal arribar-hi de manera gradual, en el moment d’emprendre una adquisició, l’única premissa ha estat no dependre del finançament extern, sinó afrontar-la amb els fons propis
 
Els responsables actuals d’A.Miquel, l’Oriol, l’Albert i l’Antoni, els fills del fundador, Antoni Miquel Falip, s’enorgulleixen que l’empresa es pugui considerar com una gran família. Una part important dels treballadors hi són des dels inicis i fins i tot es donen casos de dues generacions d’una mateixa casa que comparteixen la feina. Una política de retribució adient, la formació constant i l’alt grau d’especialització són els fonaments que garanteixen la continuïtat d’un negoci en què els carretons impulsen cap a l’exterior. 
 

Més informació
La producció industrial creix un 3,3% a Catalunya
El SOC inicia un programa d'FP dual dotat amb 17 milions d'euros
Avui et destaquem
El més llegit