Catalunya acumula més de 6 milions de dies de baixa laboral el 2018

L'absentisme a la feina creix a l'Estat espanyol quatre vegades més que el nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social

La patologia de columna lumbar ha estat la que ha motivat un major número de baixes laborals a Espanya | iStock La patologia de columna lumbar ha estat la que ha motivat un major número de baixes laborals a Espanya | iStock

Catalunya ha acumulat el 2018 un total de 6,3 milions de dies de baixa laboral per malalties comunes i accidents no laborals. En concret, s'han registrat 220.414 baixes amb una durada mitjana de 28,5 dies per procés. Unes dades que, en el conjunt de l'Estat, suposen que l'absentisme a la feina hagi crescut l'any passat quatre vegades més que el nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social, segons dades de la mútua Asepeyo. 

Davant aquesta situació, el subdirector general d'Asepeyo, Jorge Vilanova, destaca la necessitat d'adoptar hàbits saludables en les empreses per tal de retenir el talent i millorar la productivitat. I és que l'absentisme laboral no només afecta les companyies, sinó també la Seguretat Social i els treballadors. En aquest sentit, recomanen tenir un model d'empresa saludable -aquella que "posa la cura de les persones al centre de totes les seves decisions"- per lluitar contra l'absentisme a la feina. 

Més info: Catalunya perd 70 milions d'hores laborals l'any per absentisme injustificat

Amb l'objectiu de promocionar aquest model, Asepeyo i Solutia Global Health Solutions han presentat aquest dimecres a la seu de Foment del Treball a Barcelona el primer Observatori d'Empresa Saludable, que mostra com el 99% de les entitats considera positiu implementar activitats saludables entre els treballadors, tot i que un 21% d'aquestes afirma que no en fa cap. En aquest sentit, Vilanova apunta que queda "molt camí a recórrer" i reconeix que, tot i que el model d'empresa saludable va iniciar-se com una "moda", ara està començant a interessar a molts equips directius. 

Al seu torn, el director de l'Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball, César Sánchez, assegura que les polítiques d'hàbits saludables poden ajudar a disminuir l'absentisme laboral i considera que les empreses de Catalunya cada cop són més conscients de la importància de tenir cura del "factor humà". Així mateix, considera que les entitats tenen dues motivacions per incorporar activitats saludables. D'una banda, una d'"ètica", i de l'altra, una raó més pragmàtica que els fa veure en el model saludable una oportunitat per augmentar la productivitat de l'empresa i incrementar així els seus beneficis.

Segons dades d'Asepeyo, el sector industrial lidera en desenvolupament d'entorn laboral saludable, mentre que el de l'Administració Pública mostra més deficiències a l'hora d'incorporar aquest tipus de polítiques. L'estudi, en el qual han participat més de 200 empreses de diferents sectors d'arreu de l'Estat, reflecteix que el 2018 la patologia de columna lumbar ha estat la que ha motivat un major número de baixes laborals a Espanya, amb un 11,6%, seguida de la psiquiàtrica. De fet, aquesta última és la que ha concentrat les baixes més llargues, amb 105 dies de mitjana per procés.

Més informació
Presentisme laboral i absentisme laboral: termes tallats pel mateix patró
Absentisme, l'enemic de la productivitat
'Wellness' corporatiu: la solució a l'absentisme laboral?
Avui et destaquem
El més llegit