Catalunya i Algèria restableixen les operacions bancàries

El país nord-africà ha comunicat l’aixecament de les restriccions amb l’Estat espanyol que impedia a les empreses catalanes importar o exportar en aquest mercat

El Ministre espanyol d'Exteriors, Jose Manuel Albares | ACN El Ministre espanyol d'Exteriors, Jose Manuel Albares | ACN

Més de 500 empreses catalanes que exportaven productes a Algèria es podran beneficiar del desbloqueig de les operacions bancàries amb el país nord-africà. El Govern algerià ha anunciat que posa fi al bloqueig activat el 9 de juny que impedia que les empreses catalanes poguessin importar o exportar en aquest mercat. Segons càlculs d'ACCIÓ, no només es beneficiaran aquestes 500 empreses sinó també una trentena més que hi tenen ubicada una filial. 

Les restriccions de les operacions financeres amb l’Estat espanyol posades en marxa fa un mes i mig afectaven la totalitat d’exportacions catalanes en aquest país, que l’any passat van assolir els 634 milions d’euros. La xifra correspon a un 0,8% del total exportat per les empreses catalanes l'any 2021. 

Sectorialment destaca l’exportació d’oli de soja a aquest país, el primer producte exportat (amb un 21,7% del total). De fet, Algèria és el segon mercat de destí d’aquest producte, després del Marroc. I en menor mesura, Catalunya també exporta al país nord-africà plàstics, maquinària, material elèctric, paper i cartró i productes químics orgànics, tot i que no és un mercat rellevant per aquests productes perquè en la majoria de casos representa al voltant de l’1% o el 2% del total exportat.

Arran de la decisió del país nord-africà, ACCIÓ està fent seguiment de la situació per determinar si aquest fet permet reprendre les relacions comercials d’empreses catalanes en aquest país. Al mateix temps, manté actiu un servei de resposta en 48 hores per resoldre consultes d’empreses catalanes amb incidències vinculades a pagaments, disrupcions logístiques o problemàtiques en les operacions comercials en aquest mercat. De fet, les empreses que exporten o tenen filials a Algèria han pogut fer ús sense cost de la xarxa de 40 oficines d’ACCIÓ al món per diversificar mercats i compensar la caiguda de vendes del país nord-africà amb l’objectiu de mitigar les conseqüències d’aquesta aturada de les relacions comercials entre ambdós països mentre ha tingut lloc aquest bloqueig.

Més informació
‘Embrutar-se les mans’ per Algèria
Avui et destaquem
El més llegit