• Economia
  • Catalunya aposta per transformar els polígons cap a ecosistemes de competitivitat industrial

Catalunya aposta per transformar els polígons cap a ecosistemes de competitivitat industrial

Advanced Factories, que celebrarà la nova edició del 9 a l'11 d'abril a Fira Barcelona Gran Via, acollirà un any més el Congrés Nacional de Gestors de Polígons Industrials

Un robot circulant a l'Advanced Factories | Cedida
Un robot circulant a l'Advanced Factories | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
05 d'Abril de 2024
Act. 05 d'Abril de 2024

A l'Estat espanyol hi ha més de 5.000 polígons industrials i empresarials, segons estimacions de la Coordinadora Espanyola de Polígons Empresarials (CEPE). Aquests polígons ocupen aproximadament 1.3000 quilòmetres quadrats i contribueixen en un 40-50% al PIB nacional. Unes xifres que demostren el pes que tenen a l'economia de l'Estat i la importància de modernitzar-los i digitalitzar-los. En aquest context, Advanced Factories, que tindrà lloc del 9 a l'11 d'abril a Fira Barcelona Gran Via, acollirà un any més el Congrés Nacional de Gestors de Polígons Industrials, en col·laboració amb el Cepe.

 

Durant la jornada del dijous 11, representants de diferents polígons industrials de tot el país es reuniran a l'Industry 4.0 Congress per abordar els principals reptes a què s'enfronten avui dia: manca d'infraestructura adequada, elevats costos d'inversió i manteniment, i la sostenibilitat ambiental. Tanmateix, es posarà èmfasi en la importància de tornar a integrar els polígons a les ciutats, ja que es tracten de pols d'innovació. En aquest sentit, Maria Buhigas, arquitecta en cap de l'Ajuntament de Barcelona, exposarà els plans de l'ajuntament per tornar a comptar amb polígons industrials i empresarials a la ciutat.

A més, una altra de les principals preocupacions és la gran quantitat de sòl de polígon industrial sense fer servir. És per això que el congrés abordarà, de la mà de Juan Manuel Cabo, coordinador de logística i projectes europeus d'Extremadura Avante, Iker Bergaretxe, subdirector d'Sprilur (Societat Pública de Gestió del Sòl Industrial del Govern Basc), i Ana Alzola, responsable de l'estratègia de protecció del sòl de l'IHOBE (Societat Pública de Gestió Ambiental del Govern Basc), els reptes i les oportunitats de la rehabilitació de sòls en desús per fomentar l'activitat econòmica, atraure inversions, generar ocupació i enfortir el teixit empresarial.

 

En la mateixa línia, cal modernitzar les infraestructures dels polígons industrials. Per això, la planificació urbanística, la col·laboració público-privada i la recerca de l'excel·lència empresarial són clau. En aquest sentit, David Gutiérrez, responsable de l´observatori d´empreses de l´Ajuntament de Rubí, Roger Pumares, gerent de serveis de promoció econòmica de la Diputació de Barcelona, Marisa Negrete, directora de la Federació de Polígons Industrials d´Astúries, i Juan Manuel Hernandez, gerent de Getafe Iniciativas, abordaran com aconseguir polígons Q de qualitat per millorar la competitivitat econòmica i la sostenibilitat social.