Advanced Factories presenta una vuitena edició marcada per la IA i la 'green tech'

El congrés de tecnologia i robòtica, que busca batre el rècord de l'any passat, rebrà 7.000 empreses industrials i 560 firmes expositores

Albert Planas (AF), Joan Romero (Acció), Montse Basora (Barcelona Activa) i Salvador Giró (AER) Albert Planas (AF), Joan Romero (Acció), Montse Basora (Barcelona Activa) i Salvador Giró (AER)

L'Advanced Factories 2024 serà l'"edició més ambiciosa de la història". O així ho apunten els impulsors de la fira tecnològica i robòtica que arribarà a la Fira de Barcelona - Gran Via per segon any consecutiu entre el 9 i 11 d'abril, i que aspira a superar els 27.000 espectadors de l'any passat. La cita s'ha convertit en el referent al sud d'Europa per a professionals del sector industrial, i enguany abordarà temàtiques d'actualitat, com ara l'aplicació de la intel·ligència artificial o la indústria green tech, a més d'impulsar l'ús de la robòtica. La presentació s'ha celebrat al Cercle d’Economia de Barcelona i ha comptat amb la presència d'Albert Planas, director general d'Advanced Factories; Salvador Giró, president de l'AER; Joan Romero, director d’Acció; i Montse Basora, directora de serveis a les empreses de Barcelona Activa.

Durant tres dies, Barcelona esdevindrà la capital del sector de la tecnologia i la robòtica. Des de l'organització han previst que les xifres d'assistència arribin als 27.000 espectadors, per sobre dels gairebé 26.000 de l'any passat, quan l'Advanced Factories va coincidir amb l'Advanced Machine Tools. Enguany, però, volen fer-ho sense el flux de visitants d'aquest acte, que no se celebrarà al ser una cita biennal. D'altra banda, l'esdeveniment també espera més de 7.000 empreses industrials i a partir de 560 firmes expositores, un 21% d'empreses més que les que van participar el 2023. Cal recordar que l'edició anterior va registrar rècords absoluts en triplicar l'espai del CCIB al de la Fira de Barcelona.

Una nova era de productivitat

"Volem ajudar a ser més productives a les nostres plantes industrials, a través de factories digitals i automatitzades", ha explicat Albert Planas, director general d'Advanced Factories. En aquest sentit, hi haurà tres grans vectors: l'automatització, el digital manufacturing i les tecnologies 4.0. Per això, es disposarà de cinc auditoris simultanis en el que serà un "congrés multiespecialista" que comptarà amb fòrums verticals per sectors específics com el de la indústria alimentària, la d'automoció, la tèxtil, la química, o l'electrònica, entre altres. Tots els actes, però, tindran molt present l'aplicació de la intel·ligència artificial, amb respostes, aplicacions, tecnologies basades en IA, casos d'èxit o casos en fase embrionària.

A la fira hi haurà tres grans vectors: l'automatització, el digital manufacturing, i les tecnologies 4.0

L'edició d'aquest 2024 vol donar continuïtat a temàtiques tractades l'edició anterior, com l'automatització. Salvador Giró, president de l'AER, ha destacat que des de la pandèmia "la mà d'obra de baix cost ja no és tan important per a la indústria, i sí l'automatització". Per això, ha convidat a introduir "nous conceptes" a l'edició d'enguany. Segons ha informat, es tractaran temàtiques com la relació entre l'home i la màquina, la introducció de l'entorn de l'ecologia o la disminució dels rendiments elèctrics. Idees que tot i pertànyer a la indústria 4.0, podrien formar part d'una futura 5.0.

Presentació de la vuitena edició d'Advanced Factories | Cedida
Presentació de la vuitena edició d'Advanced Factories | Cedida

Per això, l'Advanced Factories d'enguany servirà per impulsar l'ús de la robòtica a tot l'Estat. Tot i que el president de l'AER ha matisat que "no anem malament" en aquest àmbit, Catalunya i Espanya encara no ocupen les posicions capdavanteres de venda, fabricació i densitat de robots al món. "Ens trobem al moment de la indústria amb més canvis a la societat. Les indústries capdavanteres en un futur seran l'electrònica i la robòtica a tots els sectors de la societat. La robòtica ha arribat per quedar-se", ha advertit Giró. En aquest sentit, ha avançat que Advanced Factories proposarà que s'impulsi l'ús de robots des de les mateixes administracions, amb l'objectiu d'augmentar la densitat de robots al país. És una iniciativa que a França ja s'ha posat en marxa amb bons resultats.

Novetats a un programa gairebé a punt

D'altra banda, l'Advanced Factories també ha anunciat que repetirà formats que ja han funcionat en el passat, com el Congrés Nacional de Gestors de Polígons Industrials, que enguany arriba a la seva cinquena edició, o els Factories of the Future Awards 2024, amb més de 160 empreses participants. Enguany, la regió industrial convidada serà Castella i Lleó.

Més info: L'Advanced Factories tanca la seva edició més multitudinària amb 34.827 professionals

El programa ja està gairebé enllestit, tot i que des de l'entitat han apuntat que s'acabaran de polir detalls durant aquestes últimes tres setmanes. Tots els actes es podran consultar des de l'aplicació mòbil Advanced Factories, ja habilitada. En ells, destaca una obertura de portes l'última tarda de la fira per als alumnes d'últim any d'enginyeries, formacions professionals, telecomunicacions, graus mitjans i superiors. L'organització ha previst tours tecnològics i diferents conferències de recursos humans per orientar els estudiants a un mercat que coneixeran a partir del pròxim juny.

Barcelona Activa i Acció, suports estratègics de la fira

A la presentació, Barcelona Activa ha comptat amb la representació de Montse Basora, la directora de serveis a les empreses. La dirigent ha recordat que a la ciutat "encara hi ha tres zones industrials, a prop del Besòs, el 22@ i la Zona Franca" i que "no podem oblidar-les". A través de l'Advanced Factories, la capital catalana aspira a facilitar la connexió entre les pimes i la tecnologia i la robòtica per "millorar i modernitzar la indústria".

Barcelona Activa vol fer de connexió entre les pimes i la robòtica; Acció, convertir Catalunya en una referència europea 4.0

D'altra banda, també Joan Romero, director executiu d'Acció, ha mostrat el seu suport total a una fira en què l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa participarà activament. "Si no tinguéssim Advanced Factories, l'hauríem de crear, perquè el teixit que tenim ho requereix. Volem que Catalunya sigui més industrial, donat que l'ocupació industrial és de valor. Però no volem una indústria qualsevol: la volem avançada, digitalitzada i sostenible", ha afirmat Romero. En aquest sentit, el dirigent ha recordat que actualment el PIB industrial de Catalunya és del 20%, dos punts per sobre de la mitjana estatal, tot i que l'objectiu és apropar-se al 25% que es destina als països capdavanters. "Fa deu anys l'objectiu era fer créixer el nombre d'startups. Ara que s'ha assolit, volem startups en punts concrets i ser referència al sud d'Europa en indústria 4.0", ha assegurat. Romero també ha anunciat que presentaran dos informes actualitzats sobre la IA i la impressió 3D a Catalunya, i ha informat que Acció "incrementarà la seva aposta a les línies de suport a la indústria 4.0".

Més informació
La nova edició d'Advanced Factories definirà el camí de la IA
Advanced Factories presentarà casos d'èxit d'implementació de la indústria 4.0 al sector tèxtil
Barcelona es prepara per "una nova era en tecnologia d'automatització" amb Advanced Factories
Avui et destaquem
El més llegit