Catalunya capta 8.075 milions d'euros de fons europeus i lidera el rànquing de comunitats de l'Estat

El Govern diu que el desplegament avança "a bon ritme" i preveu executar els recursos abans del termini que marca la Unió Europea

La consellera d'Economia i Hisenda en funcions, Natàlia Mas Guix; acompanyada del secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig; i el director general de Fons Europeus i Ajuts d'Estat, Aleix Cubells, durant una roda de premsa | ACN La consellera d'Economia i Hisenda en funcions, Natàlia Mas Guix; acompanyada del secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig; i el director general de Fons Europeus i Ajuts d'Estat, Aleix Cubells, durant una roda de premsa | ACN

L'administració de l'Estat ha assignat 8.075 milions d'euros a Catalunya procedents dels fons Next Generation, segons les dades publicades per la Generalitat, que recullen les xifres actualitzades fins al maig. Es tracta de la comunitat de l'Estat que més recursos ha captat dels fons europeus, seguida d'Andalusia (6.994 milions) i la Comunitat de Madrid (6.849 milions). La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas Guix, ha assegurat que el desplegament avança "a bon ritme" i Catalunya podrà executar tots els recursos assignats abans del termini que marca la UE, l'octubre del 2026. La consellera, però, també s'ha queixat del repartiment "discrecional" que fa l'Estat perquè Catalunya "en surt perjudicada".

En aquest sentit, la Generalitat ha remarcat que els fons que el govern espanyol ha repartit via licitació o assignació directa han perjudicat Catalunya. En concret, Mas Guix ha assegurat que quan l'Estat ha optat per licitar una obra en un lloc determinat o quan ha assignat fons a un projecte concret, els percentatges que ha rebut Catalunya han estat de l'11% i el 9%, respectivament, magnituds que se situen per sota del pes econòmic (19%) i demogràfic (16%).

L'administració de l'Estat ha assignat 8.075 milions d'euros a Catalunya procedents dels fons Next Generation

En canvi, la titular d'Economia i Hisenda ha tret pit del "dinamisme" del teixit econòmic i social català, que ha captat 2.826 milions d'euros a través de convocatòries de concurrència competitiva, el 21% del total dels recursos resolts a tot l'Estat en aquesta modalitat.

Cal recordar que els 8.075 milions d'euros que han arribat a Catalunya ho han fet a través de quatre vies: a través d'una assignació per part de l'Estat a la Generalitat mitjançant conferències sectorials (3.910 milions), concurrència competitiva (2.826 milions), adjudicacions de l'Estat que tenen Catalunya com a lloc d'execució (744 milions) i concessions directes de l'Estat a entitats catalanes (327 milions) -en aquest últim apartat hi ha per exemple, els diners que van a parar a universitats-. A aquestes quantitats s'hi ha de sumar 268 milions d'euros de convocatòries del kit digital.

Les xifres publicades comptabilitzen l'agregat des del juliol del 2021, quan la UE va aprovar la creació dels fons Next Generation amb l'objectiu de reactivar l'economia després de la pandèmia.

Més informació
Els fons Next Generation impulsen fins a un 60% l'activitat innovadora catalana
Les comarques gironines reben 360 milions de fons Next Generation per a 8.400 beneficiaris
Més de 52.000 beneficiaris reben 5.390 milions dels fons Next Generation a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit