L'economia circular s'observa a Catalunya

Neix l'observatori 'Catalunya Circular' amb una vintena d'associacions adherides, per compartir bones pràctiques i guiar altres entitats

La secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el secretari d'Empreses i Competivitat, Joan Aregio, durant la presentació de l'Observatori Economia Circular. | ACN La secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el secretari d'Empreses i Competivitat, Joan Aregio, durant la presentació de l'Observatori Economia Circular. | ACN

El nou observatori Catalunya Circular impulsat per la Generalitat pretén ser un "node de referència" en un tipus d'economia més sostenible aportant coneixement i informació. En concret, promou accions per desplegar i integrar en la societat un nou model basat en l'eficiència dels recursos i la reducció dels riscos ambientals. També vol donar visibilitat a les iniciatives privades i institucionals que han impulsat casos d'èxit dins d'aquest sector econòmic, que aposta per la sostenibilitat i el reciclatge.

Més info: "Les dones estan adaptades a l'economia circular"

Segons el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, el projecte serveix per "donar cos" a l'anomenada economia circular a Catalunya i per "posar llum al camí". Les funcions principals de l'observatori seran dotar d'una estructura homogènia el conjunt d'iniciatives recollides, conformar oportunitats "reals", generar coneixements i anàlisis i fer seguiment de l'evolució dels diferents casos.

La iniciativa aglutina la participació activa de diferents entitats com els departaments d'Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat, les organitzacions empresarials Foment del Treball, Pimec i Fepime, els sindicats UGT i CCOO i el grup de treball de sostenibilitat i economia circular del Pacte nacional per a la industria. 

No és un xiringuito

Per la seva banda, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha explicat que empresa i medi ambient han de ser compatibles i que anant de la ma els projectes empresarials són més competitius. Miralles també ha afegit que  el nou organisme "no és una nova estructura ni un xiringuito" i és que proposa un treball en xarxa que "amb intel·ligència i coordinació" ha de permetre al Govern saber què passa dins l'economia circular o verda, així com fer seguiment i posar ordre.

Aquesta nova eina recollirà en una plataforma web tots els projectes d'èxit per donar-los visibilitat. També disposarà d'una pàgina que permetrà unir i posar en contacte persones que estiguin treballant temes similars a través d'un mapa interactiu. A més, hi haurà una opció per presentar un projecte propi o aportar-hi coneixement sobre algun tema per ajudar. 

Miralles: "No és una nova estructura ni un xiringuito"

Un dels exemples de "pràctiques emblemàtiques d'economia circular" que s'han presentat ha estat el projecte de l'empresa tèxtil Mango 'Second Chance', que consisteix en col·locar contenidors de reciclatge tèxtil a totes les botigues perquè els consumidors pugin dipositar-hi la roba que no fan servir amb l'objectiu de reutilitzar-la.

Més informació
Cecot estrena eina per a l’autodiagnosi en l'economia circular
La ciberseguretat s'investiga a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit