El 73% de les emprenedores de Catalunya volen tenir la seva pròpia empresa i no treballar per a tercers. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe Dones emprenedores a Catalunya que ha impulsat EAE Business School. La mostra s’ha obtingut a partir del contacte amb 181 dones emprenedores que tenen societats activades al territori català. “L’ambició de tenir empreses pròpia és el motiu majoritari per a emprendre”, apunta Pilar Pérez. L’autora de l’estudi i directora d’un màster del centre formatiu afegeix que les insatisfaccions amb la feina actual “són opcions minoritàries”.
La dona que emprèn a Catalunya té 45 anys de mitjana; el 41% ja ha emprès amb anterioritat i d'aquestes empreses, el 55%, continuen actives. La majoria de les emprenedores tenen fills i un 49% d'elles opina que poder conciliar i emprendre al mateix temps és extremadament difícil. “Crida l’atenció dins del grup de dones amb fills, el 29% considera que té el mateix grau de dificultat que qualsevol altre treball o fins i tot el 26% que és més fàcil de compaginar”, apunta Pérez. La majoria d'emprenedores resideixen i tenen l'empresa a Barcelona (87%). Tarragona (5%), Girona (5%) i Lleida (3%) tenen percentatges molt més baixos a causa de la concentració de població en la capital catalana. La dona emprenedora està molt formada.
Un 93% té estudis universitaris, un 75% parla anglès, un 74% té formació en emprenedoria i en màrqueting, un 60% en finances, un 51% té experiència laboral a l'estranger, un 48% s'ha format a l'estranger i 34% té estudis relacionats amb carreres científiques. Una de cada tres emprenedores va decidir emprendre en un moment que estava sense treball, encara que una bona idea sol ser la llavor d'un projecte d'emprenedoria. En la meitat dels casos analitzats, aquestes eren innovadores i sense competència. El 25% dels projectes estan basats en iniciatives que ja s'havien dut a terme en altres països amb èxit.