Catalunya juga a la Champions de l’exportació mundial d'aliments

Les vendes d'aliments catalans a l'exterior augmenten, tot i la crisi de la pandèmia, i situen el territori al capdavant del rànquing espanyol

El sector carni segueix liderant les exportacions agroalimentàries de Catalunya mentre que el peix i el marisc disminueixen | iStock El sector carni segueix liderant les exportacions agroalimentàries de Catalunya mentre que el peix i el marisc disminueixen | iStock

Sempre s'han elogiat la dieta mediterrània i els beneficis que té. En aquest context d'incertesa que provoca la crisi de la covid-19, sembla que aquesta dieta no ha quedat oblidada a la resta del món. És per aquest motiu que les exportacions agroalimentàries han augmentat les seves xifres, sobretot a Catalunya, que s'ha convertit en la primera potència exportadora de tot Espanya aquest 2020. Prodeca -la promotora dels aliments catalans que depèn del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca- ha presentat un informe que recull totes les dades de l'any passat, en què indica que, en total, l'exportació agroalimentària ha augmentat un 6,62% en valor i un 6,95% en volum respecte a l’any anterior, amb un total d'11,4 milions d'euros.

Per primera vegada, Catalunya s'ha convertit en la primera comunitat autònoma d'Espanya en el rànquing d'exportacions agroalimentàries, una posició que històricament havia ocupat Andalusia. Les exportacions agroalimentàries catalanes suposen en valor el 21,53% del total de vendes a l'exterior d'aquest sector de l’Estat espanyol. Així mateix, Catalunya augmenta les seves exportacions 2,34 punts per sobre de la mitjana de l’Estat (6,62% de Catalunya davant del 4,29% de l’Estat espanyol). 

Més info: Els països prioritaris de les exportacions catalanes

A més a més, les exportacions d'aliments a la resta d'Europa han caigut a causa de la pandèmia, però a Catalunya s'han reforçat fins al punt de "situar-se dos punts percentuals per sobre de la mitjana Europea", segons ha explicat el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, durant la presentació de l'informe.

Els mercats receptors més importants per a l'exportació alimentària catalana són França, Itàlia i la Xina, que ha anat augmentant durant els últims anys. "Catalunya exporta aliments i begudes a 190 mercats, principalment europeus, però destinacions com la Xina, l'Aràbia Saudita, el mercat africà, Vietnam, Corea, Hong Kong i Singapur són cada cop més atractius per als productes catalans", ha declarat l'empresa pública.

Prodeca: "Catalunya exporta aliments i begudes a 190 mercats"

Pel que fa als sectors, el carni segueix essent el líder de les vendes catalanes d'aquest sector a l'exterior, sobretot la carn de porc amb un 40,16% del total d'exportacions, que equival a 4.591,80 milions d'euros. En segon lloc, el segueix l'anomenat fine food, que recull tots aquells aliments gourmet com poden ser el cafè, els dolços o alguns sucs. Aquesta classe d'aliments ha aconseguit ingressar a Catalunya 3.054,25 milions d'euros, un 26,71% del total exportat en valor.

"Catalunya s'ha convertit en l'hort del món", han explicat des de Prodeca. I és que les exportacions de fruita i verdura se situen en tercera posició amb un 8,45% del total que equival a un resultat de 965,86 milions d'euros. "El préssec i la nectarina són un exemple de les fruites que exportem amb més quantitat", ha afegit Sentmartí.

Tot i això, el sector del peix i marisc ha disminuït un 12,87% respecte a l'any anterior. En aquest sentit, es col·loca en setena posició del rànquing de sectors i representa el 2,11% de les exportacions agroalimentàries amb 241,51 milions d'euros. També ha baixat l'exportació de vins i caves amb 10,14% menys en valor i un 2,45% en volum.

Un context complicat

No és cap secret que la situació econòmica mundial ha empitjorat en els últims anys, i no només a causa de la pandèmia. El Brexit del Regne Unit o les noves polítiques d'aranzels als Estats Units es poden haver convertit en un impediment per a l'exportació catalana d'aliments.

"Ens ha salvat tenir acords directes amb el Regne Unit", segons el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí

En el cas del Brexit, segons ha explicat l'empresa pública, "ens ha salvat tenir acords directes amb el país". D'aquesta manera i segons l'acord al qual van arribar el Regne Unit i la Unió Europea, la relació comercial no es regeix pel marc de l’Organització Mundial de Comerç i, per tant, "l'exportació cap a aquest país no variarà ni apareixeran nous aranzels", ha insistit Sentmartí.

Pel que fa als Estats Units, sí que ha suposat una baixada d'ingressos en exportacions la situació del país amb la presidència de Donald Trump. Les noves taxes agroalimentàries, que van entrar en vigor el 18 d’octubre de 2019, han suposat un increment del 25% del preu d'alguns dels productes més exportats: "El vi no carbonatat amb graduació de menys de 14% d'alcohol en envasos de fins a dos litres, l’oli d’oliva i la carn de porcí congelada han estat els més afectats", ha citat l'informe de Prodeca.

L'àrea de treball de Prodeca

L'empresa pública Prodeca ha posat sobre la taula les diferents actuacions que han dut a terme per ajudar les 2.700 empreses exportadores catalanes regulars que s'han establert al mercat internacional. "Nosaltres volem ajudar els exportadors amb mecanismes de B2B, per tal d'aconseguir posar en contacte les empreses amb possibles compradors", ha explicat el director de l'empresa pública.

Una altra de les propostes de Prodeca és aconseguir exportar més vins i caves amb Denominació d'Origen Catalunya. En aquest sentit, han presentat el projecte europeu 'Chafea' per promoure el vi i el cava en mercats com el dels Estats Units i Europa. "Tenim un pressupost de sis milions d'euros, dels quals tres milions s'utilitzaran per a la promoció d'aquests productes", ha declarat Sentmartí.

A part, també han mencionat la necessitat d'ensenyar a la resta del món que "l'alimentació catalana és cultura". D'aquesta manera, s'han inscrit a totes les fires gastronòmiques possibles: "Ahir es va inaugurar la fira gastronòmica 'GulFood' a Dubai amb la participació d'aliments de la gastronomia catalana".

Més informació
Les exportacions agroalimentàries de Catalunya augmenten un 4,02%
Avui et destaquem
El més llegit