L'habitatge es marca el major increment del preu des del 2007

Al tancament del 2018, la pujada a Catalunya ha estat del 8,1%, encara que la mitjana anual se situa en el 8,8%

El preu de l'habitatge experimenta el major incremet des de l'any 2007 El preu de l'habitatge experimenta el major incremet des de l'any 2007

Catalunya és la tercera comunitat autònoma de l'Estat on més s'ha incrementat el preu de l'habitatge al tancament de l'any 2018. Segons l'estudi publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els habitatges són un 8.1% més cars a Catalunya, un 9,1% a Ceuta i un 9,6% a la Comunitat de Madrid, que és la regió que ha experimentat una pujada dels preus més pronunciada. Pel que fa a l'augment de la mitjana anual, però, Catalunya és la segona on més s'han incrementat els preus (8,8%), per darrere de Madrid (10,2%). Al conjunt de l'Estat espanyol, l'increment ha estat del 6,6% a finals de l'any, un 6,7% quant a la mitjana anual. Es tracta de la pujada de preus més important des de l'any 2007 i el cinquè any consecutiu en què es manté la tendència.

Més info: El preu de l'habitatge tanca l'any amb un increment del 5,8%

No obstant això, els nombres estratosfèrics que es van arribar a enregistrar l'any 2007 a l'Estat, quan la mitjana de l'any va situar-se en el 9,8% de creixement, estan molt lluny dels del 2018, que s'han mantingut estables si es comparen amb el creixement de l'any anterior, el 2017, quan va ser del 6,2%. Per tant, si bé és cert que la pujada de la mitjana de creixement és la més alta en 11 anys i que el preu de l'habitatge encadena 19 mesos consecutius d'ascens, també ho és que el ritme és molt més tranquil que el dels anys anteriors de la crisi econòmica.

La pujada de la mitjana de creixement és la més alta en 11 anys i el preu de l'habitatge encadena 19 mesos consecutius d'ascens

Va ser a partir de l'any 2014, que la tendència de descens dels preus es va invertir després de sis anys de caigudes. En aquest punt, els preus van experimentar un increment del 0,3% i no han parat de pujar fins ara. Entre el 2008 i el 2013, però, el preu de l'habitatge va caure sense parar. El 2012 va ser l'any que els preus van experimentar una caiguda més exagerada, arribant fins al 13,7% de mitjana.

L'habitatge nou, el qual més fa augmentar el preu

Ha estat l'habitatge de nova construcció, que s'ha encarit un 6,4% de mitjana en el conjunt del 2018, el qual fet augmentar en més mesura la mitjana del preu. Així, ha sumat cinc anys d'increments i ha enregistrat el percentatge més alt des del 2007, quan es va elevar fins a l'11,9%. La repercussió de l'augment del preu l'habitatge nou s'evidencia encara més si es tenen en compte les dades del quart trimestre del 2018, amb una pujada del 8%. Pel que fa al preu de l'habitatge de segona mà, ha pujat un 6,8% de mitjana el 2018 - un 6,4% els tres últims mesos - i tampoc creixia tant des del 2007.

 

El preu puja de mitjana a totes les comunitats de l'Estat

Com ja s'ha apuntat, les comunitats autònomes que han experimentat una pujada de preus més elevada, pel que fa a la mitjana anual, han estat la Comunitat de Madrid (10,2%) i Catalunya (8,8%). Els increments menys pronunciats s'han situat a Extremadura (1,9%) i Castella-La Manxa (2,4%).

En valors trimestrals, el preu de l'habitatge ha baixat el quart trimestre del 2018 en vuit comunitats i ha pujat en la resta, a més de Ceuta i Melilla. Ha estat en aquestes dues ciutats, a Andalusia i a les illes Canàries, on s'ha incrementat més. A Ceuta, un 1,9%; un 1% a Melilla i Andalusia, i un 0,9% a les Canàries. Un altre cop, Extremadura (-0,9%) és la regió on es produeix, en aquest cas, un descens més pronunciat.

Més informació
El preu de l'habitatge toca sostre
Qui resol el trencaclosques de l’habitatge a Barcelona?
Els preus de compravenda d’habitatge en el País Valencià s’apropen als de la bombolla
Avui et destaquem
El més llegit