Frena el nombre d'operacions de venda de pisos el 2018 a Catalunya | iStock
Frena el nombre d'operacions de venda de pisos el 2018 a Catalunya | iStock

El preu de l'habitatge tanca l'any amb un increment del 5,8%

El cost dels pisos al quart trimestre es marca el major augment des del 2007

El preu de l'habitatge acabat (nou i usat) es va encarir un 5,8% en el quart trimestre de 2018 en comparació amb el mateix període de l'exercici precedent, fins a 1.337 euros el metre quadrat, segons l'índex Tinsa IMIE.

L'informe posa de manifest que aquesta pujada experimentada en els últims tres mesos de l'exercici passat representa la major progressió en taxa anual des del tercer trimestre de 2007. A més, l'habitatge acabat, tant nou com usat, ha registrat una revaloració del 11,7% a Espanya des del mínim comptabilitzat a principis de 2015.

València és de les ciutats on més creix el preu i Catalunya on més costa vendre un immoble

Davant aquestes dades, el director del Servei d'Estudis de Tinsa, Rafael Gil, ha indicat que continua el cicle expansiu del mercat residencial, "creixent consistentment la demanda i augmentant els valors de forma heterogènia".

Les dades de l'índex Tinsa IMIE apunten que el termini mitjà de venda d'un habitatge a Espanya se situa en 7,9 mesos, amb la Comunitat de Madrid, com la regió amb menors terminis mitjans (3,6 mesos), per davant de Navarra (4,6 mesos) i de Canàries (5,8 mesos), mentre que en les quals més es triga són Cantàbria (14,6 mesos), Astúries (12 mesos) i Catalunya (8,4 mesos).

Segons Tinsa, l'import mitjà de les noves hipoteques se situa en 121.737 euros, amb una quota mensual de 564 euros. A més, l'esforç financer de compra d'un habitatge per part dels espanyols representa el 17,2% dels ingressos bruts anuals familiars.

València i Màlaga, les que més s'encareixen

D'altra banda, València ha estat la capital de província que ha registrat un major encariment de l'habitatge acabat en l'últim trimestre de l'any que acaba d'acabar, amb una pujada del 6,8%, per davant de Màlaga, amb un 15,4%, a Madrid, amb un 14% més, i a Barcelona, amb una progressió del 8%.

L'índex Tinsa ressalta que deu capitals de província han experimentat pujades en els preus per sobre del 10% en el còmput interanual, mentre que dotze ciutats han registrat caigudes en aquest indicador respecte a l'últim trimestre de 2017.

Per part seva, la totalitat de les comunitats autònomes ha incrementat els seus valors mitjans en l'últim any, encapçalades per Madrid, amb un increment del 10,8%, seguida del País Valencià, amb un 7,8% més, i d'Astúries, amb un augment del 7,4%.

Més informació
Acord per tirar endavant la reserva d'un 30% a habitatge protegit
El preu de l'habitatge toca sostre
Encallat l'acord per destinar un 30% a l'habitatge social
Avui et destaquem
El més llegit