El preu de l'habitatge toca sostre

A tot Catalunya s'incrementa un 0,7% en el darrer trimestre i Sant Cugat és la segona ciutat més cara d'Espanya

El preu de l'habitatge puja un 6,5% en un any a Barcelona | iStock El preu de l'habitatge puja un 6,5% en un any a Barcelona | iStock

La desacceleració de l'economia ha frenat la pujada del preu de l'habitatge a Catalunya, malgrat que la província de Barcelona continua sent una de les més cares de tot l'Estat. Així s'extreu de les dades de taxacions publicades pel Ministeri de Foment, que sostenen que a Barcelona ciutat els preus han pujat un 1% en el darrer trimestre, mentre que ho ha fet un 6,5% en comparació amb l'any passat. A tot Catalunya, els preus s'han enfilat fins el 0,7% més en els darrers tres mesos i ho ha fet un 4,8% interanual.

Més info: Els preus de l’habitatge expulsen els joves del mercat immobiliari

Ara bé, tot i l'increment de preus, a la capital catalana, on el preu s'eleva fins els 3300,1 euros per metre quadrat de mitjana, només ha pujat 2,8 euros el metre quadrat en comparació amb el segon trimestre de l'any, xifra que representa un augment de, només, el 0,08%.

Per províncies, els preus també pugen a Tarragona, però només ho fan un 0,3% en el tercer trimestre de l'any, mentre que s'han mantingut estables si es compara amb el 2017. Mentrestant, a Girona i a Lleida els preus han caigut. Concretament, ho han fet un 0,6% en la primera en el tercer trimestre de l'any i un 1,4% a diferència de l'any passat, mentre que, a la segona, baixen un 3,4% en els últims tres mesos i un 0,5% respecte el 2017. 

Catalunya s'estanca, Madrid es dispara

La taxació mitjana per Catalunya, segons el Ministeri, és de 1961,4 euros el metre quadrat en aquest darrer trimestre, mentre que a Barcelona s'eleva fins els 2319,2 euros el metre quadrat i la resta de províncies baixen la mitjana: 1483,1 euros a Girona, 1254,2 euros a Tarragona i 1023,5 euros a Lleida. A Barcelona capital, però, el preu s'eleva fins els 3300,1 euros per metre quadrat de mitjana.

Pel que fa a tot l'Estat, la ciutat més cara és Sant Sebastià amb una mitjana de taxació de 3356,1 euros el metre quadrat en aquest últim trimestre i la segueix Sant Cugat amb un preu mitjà de 3328,4 euros per metre quadrat. La ciutat més barata de Catalunya és Tortosa amb una mitjana de 694,6 euros per metre quadrat, mentre que de tot Espanya és Elda, a Alacant, amb un preu mitjà de 541,6 euros.

Això sí, si es calcula la mitjana estatal, els preus han crescut fins el 3,2% respecte l'any anterior, la dada més elevada des del 2012. La Comunitat de Madrid continua sent la més cara d'Espanya amb un increment del 8,3% en comparació amb el mateix període del 2017 i un 0,6% respecte el trimestre anterior i ja encadena 14 trimestres consecutius de pujades. D'aquesta manera, el preu de la Comunitat de Madrid s'encareix pràcticament el doble que el de Catalunya -8,3% respecte el 4,8%-.

Més informació
Sant Cugat vol que el 30% dels nous habitatges siguin protegits
Encallat l'acord per destinar un 30% a l'habitatge social
Avui et destaquem
El més llegit