Catalunya experimentarà amb la Renda Bàsica Universal

El pla pilot de la RBU presentat per la Generalitat preveu que unes 5.000 persones rebin la prestació entre 2022 i 2024

L'acte de presentació de la prova pilot de RBU al Palau de la Generalitat | ACN L'acte de presentació de la prova pilot de RBU al Palau de la Generalitat | ACN

El pla pilot de la Generalitat sobre la Renda Bàsica Universal farà arribar la prestació a uns 5.000 ciutadans del país entre 2022 i 2024. Així ho ha explicat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, durant un acte celebrat al Palau de la Generalitat presidit pel cap de l'Oficina del Pla Pilot per Implementar la RBU, Sergi Raventós.

La prova pilot, que s'implementaria el desembre de 2022, constaria d'una prestació mensual de 900 euros de la que s'analitzaria "l'impacte individual i col·lectiu". Segons la consellera, el Govern pretén "dissenyar bé la prova pilot", que serà "una de les més grans del món" tenint en compte mostra i durada.

Segons la consellera, l'objectiu de la prova és "analitzar l'impacte que te cobrar una prestació en aspectes com el benestar emocional o físic o la relació amb el món laboral. La Generalitat voldria comparar, així, els resultats amb l'impacte del sistema actual de prestacions, sovint marcat per "massa burocràcia" i que genera "externalitats negatives".

Per la seva banda, el cap de l'Oficina, Sergi Raventós, ha considerat que l'estructura sociodemogràfica de Catalunya ha canviat molt en els darrers anys, quelcom que fa necessària la RBU per "garantir l'existència material del conjunt de la ciutadania". L'expert ha apuntat, a més, que el projecte s'implementarà en municipis o barris sencers per "replicar al màxim l'homogeneïtat de la societat i el territori" – que l'experiment inclogui persones amb tota mena de circumstàncies socials i econòmiques.

Més informació
Foment s'obre a la renda bàsica universal
Un grup d'experts reclama una renda bàsica universal a Espanya
La Renda Bàsica Universal o la revolta del precariat
Avui et destaquem
El més llegit