• Economia
  • El nombre d'afiliats a la Seguretat Social creix a 36 comarques catalanes

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social creix a 36 comarques catalanes

La comarca que va registrar un major increment va ser el Solsonès amb un 12,2%

Un cambrer a la terrassa del bar Sol Soler de Gràcia | ACN
Un cambrer a la terrassa del bar Sol Soler de Gràcia | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
10 de Novembre de 2023
Act. 10 de Novembre de 2023

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya va augmentar a tot Catalunya a l'octubre, excepte en cinc comarques i l'Aran, segons ha informat aquest divendres l'Idescat. Concretament, a tot el país van augmentar en 88.120 persones, un 2,6%,més que l'octubre del 2022. La comarca que va registrar un major increment va ser el Solsonès, amb un 12,2% afavorit per la nova divisió comarcal; seguida de l'Alt Empordà (+4,3%), el Baix Penedès (+3,2%) i el Gironès (+3,1%). Per contra, a la Segarra i Osona, afectades per la nova divisió comarcal, van retrocedir un 4,6% i un 1,8%, respectivament. També van presentar descensos l'Alta Ribagorça (-1,8%) i la Ribera d'Ebre (-0,9%), el Pallars Jussà (-0,8%) i l'Aran (-0,3%).

 

Si es compara amb el mes de setembre, el nombre d'afiliats va retrocedir en 29 comarques i a l'Aran, mentre que va augmentar en 13 més. Els augments més elevats són els de la Ribera d'Ebre (1,5%) i el Montsià (0,9%), mentre que les principals disminucions són les de l'Alta Ribagorça (-5,8%) i Aran (-5,4%). A tot Catalunya, el nombre d'afiliats va disminuir en 20.285 persones, un 0,6%. Per sexes, el nombre d'afiliades a la Seguretat Social a l'octubre en comparació al mateix mes de l'any passat va augmentar en 47.815 i el d'homes en 40.305, fet que suposa augments interanuals del 3% i el 2,2%, respectivament. La xifra d'afiliades va augmentar en totes les comarques, excepte en cinc. Els increments més destacats van ser al Solsonès i a l'Alt Empordà, amb un 13% i un 4,8%, respectivament. Entre els homes, la xifra també va augmentar a l'Alt Empordà (+3,8%) i al Solsonès (+11,4%).

Al conjunt de Catalunya, tots els grups d'edat han augmentat el nombre d'afiliats en relació amb un any enrere, excepte el de 30 a 44 anys, que ha disminuït un 0,2%. El principal augment és el d'afiliats de 55 anys o més, que augmenten un 5,4% al conjunt de Catalunya i ho fan a tot el territori, excepte al Pallars Jussà (-0,7%) i la Ribera d'Ebre (-0,5%), a més de la Segarra i Osona, afectades per la nova divisió comarcal. En un altre ordre, el 68% dels catalans i les catalanes han expressat la seva preocupació per poder gaudir d’una jubilació amb bones condicions, segons un estudi d’Intrum. Aquesta xifra se situa dos punts per sota de la mitjana estatal i sis per damunt de la mitjana europea (62%). La llista de països més preocupats està liderada per Portugal, França, Alemanya, Itàlia i Regne Unit. L’actual context econòmic i l’augment del cost de la vida provoca que les persones hagin d’utilitzar les seves reserves.

 

En un altre ordre, recentment, l’Observatori d’Emancipació del Consell de la Joventut d’Espanya ha donat a conèixer com l’edat d'emancipació s'ha retardat fins als 30,3 anys a l'Estat el segon semestre del 2022, la xifra més alta de les últimes dues dècades. A partir de les dades del baròmetre bianual de l'organisme, el percentatge de població jove que s'emancipava residencialment es va estancar fins al 15,9% en un context en el qual "les pujades als preus del lloguer i l'habitatge feien que per a una persona jove fos impossible emancipar-se sense sobreendeutar-se". Mentre que a l'Estat la taxa d'emancipació va ser del 15,9%, a la de la Unió Europea l'any va acabar amb un 31,9%, és a dir, el doble. A Catalunya, la taxa d'emancipació va créixer dos punts fins al 20,2%.