Tres denúncies contra Uber Eats per un presumpte delicte contra Hisenda i la Seguretat Social

Elite Taxi, Riders por Derechos i Txi Project 2.0 acusen la plataforma de dur a terme un "abús de la figura del fals autònom"

Imatge d'una repartidora d'Uber Eats | ACN - Aina Martí Imatge d'una repartidora d'Uber Eats | ACN - Aina Martí

Elite Taxi, Riders por Derechos i Txi Project 2.0 han presentat una denúncia contra Uber Eats per un presumpte cas d’estafa i delictes contra els treballadors, Hisenda i la Seguretat Social. Els tres querellants entenen que, des de l’aterratge a Espanya l’any 2017, la plataforma ha dut a terme un “abús de la figura del fals autònom per fer créixer exponencialment el mercat del repartiment a domicili”. A partir de l'anomenada llei Rider, les entitats afirmen que Uber Eats ha passat dels falsos autònoms a la subcontractació temporal, per externalitzar "fraudulentament" tota l'activitat a empreses "que imposen rotació i inestabilitat entre els treballadors", per bé que "segueix establint les condicions" i "gaudint de les rendes del seu treball".

Per tot plegat les tres organitzacions consideren que Uber Eats ha ideat un "model per a frau i lucre il·lícit" utilitzant "falsos autònoms per simular treballs en benefici propi i perjudici dels treballadors, als quals va enganyar aprofitant la necessitat de treball existent i la vulnerabilitat". Fa un any, Comissions Obreres va presentar una queixa a Inspecció de Treball per frenar el tracte “precari” que l’empresa de repartiment a domicili, segons el criteri del sindicat, volia donar als seus riders. En aquell moment, des d’Uber Eats es defensava que sí que compleixen la norma i esgrimeixen que els riders podran tenir “més control sobre la seva activitat” com, per exemple, establir les seves pròpies tarifes.

CCOO denuncia que els treballadors autònoms no tenen dret a contractes indefinits, a vacances retribuïdes, a ser inclosos en la llei de riscos laborals, a baixa mèdica i per accident laboral, a tenir representació sindical i a la informació dels algorismes que impacten en les condicions laborals, una de les novetats que va incloure la llei. Així mateix, el sindicat creu que els repartidors a domicili s'estan veient obligats a acceptar la contractació com autònoms a causa de la precarietat que molts pateixen i exigeixen que “haurien de ser assalariats amb condicions dignes” en comptes de tenir una contractació parcial amb baixa remuneració. D’altra banda, Uber Eats defensa que els canvis "estructurals" que han implementat s'ajusten al "marc regulador actual". Per exemple, asseguren que l'app permet als treballadors establir la tarifa mínima, conèixer els detalls de la comanda abans d'acceptar-la o escollit com i quan cobrar.

Més informació
CCOO denuncia el retorn dels “falsos autònoms” a Uber Eats
Uber Eats denuncia incompliments de la Llei Rider per part de Glovo
Uber Eats subcontractarà els 'riders'
Avui et destaquem
El més llegit