Catalunya va registrar més de 208.200 accidents laborals i 103 víctimes mortals el 2023

CCOO destaca l'augment dels sinistres 'in itinere', a la demarcació de Lleida i a l'agricultura i la indústria

Operatiu d'emergència per un accident laboral a la mina de Súria | ACN Operatiu d'emergència per un accident laboral a la mina de Súria | ACN

Catalunya va registrar un total de 208.266 accidents de treball el 2023, el 55% dels quals van requerir una baixa mèdica (115.764). D'aquests accidents amb baixa, 754 van ser greus (un 8% més que el 2022) i 103 van ser mortals (74 en jornada i 29 in itinere, un 12% més), segons ha informat CCOO en la presentació del Balanç de Salut Laboral. Una xifra de morts per accident laboral a Catalunya que s'elevaria a 120 (88 en jornada i 32 in itinere) si es compta el criteri europeu d'incloure les persones que perden la vida fins un any després de l'accident. "La sinistralitat laboral continua a l'alça, amb augment dels in itinere, a la demarcació de Lleida i en sectors com l'agricultura i la indústria", ha precisat Mònica Pérez (CCOO).

"Malgrat la reducció del 6,39% en el nombre total d'accidents laborals en jornada el 2023, els casos greus augmenten un 8% i els mortals un 6%", ha recalcat la responsable de Salut Laboral de CCOO de Catalunya, que igualment ha destacat l'increment "significatiu i preocupant" dels sinistres in itinere, especialment els mortals (un +32% en un any). "Al 2023, cada dia es van produir 335 accidents amb baixa mèdica, dues persones van patir lesions greus i cada tres dies un treballador va perdre la vida", ha enumerat Pérez. "El creixement de la mortalitat laboral a Catalunya es deu als increments dels accidents mortals ocorreguts en la indústria i l'agricultura, mentre que l'increment de greus té lloc en els sectors serveis i en la indústria", ha afegit la responsable de Salut Laboral de CCOO.

Pérez (CCOO): "Al 2023, cada dia es van produir 335 accidents amb baixa mèdica, dues persones van patir lesions greus i cada tres dies un treballador va perdre la vida"

Els mortals in itinere creixen un 200% a Lleida

"Lleida és la província que mostra l'índex d'incidència més elevat d'accidents de treball dins de la jornada el 2023 i també dels morts, i supera les mitjanes catalana i espanyola", ha alertat Pérez. De fet, la incidència de la mortalitat 'in itinere' ha crescut de manera exponencial a Lleida (un +199,75%) i a Girona (61,75%). Durant el 2023, la distribució dels accidents de treball ocorreguts dins de la jornada laboral continua sent l'habitual: el perfil de l'accidentat és clarament masculí. El 69% dels accidents de treball en jornada del 2023 els van patir homes. Aquest percentatge creix a mesura que augmenta la gravetat de l'accident, fins a arribar al 94% en el cas dels mortals.

En canvi, les dones pateixen més accidents in itinere, tot i que alguns estudis diuen que utilitzen el transport col·lectiu més que els homes. El 2023 la proporció dels accidents de treball en jornada, en funció de la seva tipologia, es manté molt similar respecte del 2022, amb un total de 92.660 accidents ocorreguts per causes traumàtiques (xocs, cops, caigudes, aixafaments, etc.), 216 no traumàtics (infarts, vessaments cerebrals i altres patologies no traumàtiques) i 3.503 accidents relacionats amb el trànsit. Respecte dels accidents in itinere, els més nombrosos són els relacionats amb el trànsit.

 

Avui et destaquem
El més llegit