• Economia
  • Cau la licitació d'obres públiques a Catalunya un 19%

Cau la licitació d'obres públiques a Catalunya un 19%

La Cambra de Contractistes exigeix més "celeritat" en la publicació de les dades d'execució pressupostària de l'Estat

La licitació d'obres públiques a Catalunya va caure fins als 3.213,8 milions d'euros | ACN
La licitació d'obres públiques a Catalunya va caure fins als 3.213,8 milions d'euros | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
01 de Febrer de 2024

La licitaciód'obrespúbliques a Catalunya va caure un 19% anual durant l'any passat, fins als 3.213,8 milions, mentre que al quart trimestre el descens s'intensifica un 51%, fins als 813 milions d'euros, en comparació amb els darrers tres mesos del 2022, segons l'Informe de Licitació pública d'Obres i Serveis de Catalunya de la Cambra de Contractistes d'Obres.

 

El seu president, LluísMoreno, ha insistit en la necessitat d'actualitzar els preus, ja que moltes de les licitacions surten amb preus del 2021 o d'anys anteriors mentre els materials de la construcció han experimentat una forta volatilitat. D'altra banda, també ha reclamat més "celeritat i transparència" en la publicació de les dades d'execució pressupostària per part de l'Estat.

Infraestructures.cat: l'organisme més licitador

Els organismes més licitadors van ser Infraestructures.cat, amb 551,8 milions d'euros; seguits d'Adif, amb 351 milions d'euros i Bimsa, amb 348 milions d'euros. No obstant això, l'administració local va ser la més activa i va representar el 43,8% de la licitació, fins als 1.408,2 milions d'euros, un 17% menys que el 2022.

 

L'administració local va ser la més activa i va representar el 43,8% de la licitació

La partida més important va ser l'Acord Marc per a la contractació dels treballs d'execució d'obres d'urbanització i carrils bici a Barcelona mitjançant dos lots per 136,8 milions per part de Bimsa, seguit de les obres i instal·lacions repartides en quatre lots de la Fundació Gestió Hospitalària Santa Creu i Sant Pau per 76 milions d'euros.

Pel que fa a la Generalitat, va representar el 34,2% del total, amb un import licitat de 1.097,7 milions, un 13% menys que el 2022. En aquest cas, la principal licitació ha estat un paquet de cinc lots per a la contractació de l'Obra de nova construcció, reforma o instal·lacions d'equipaments públics' per un import de 158,3 milions d'euros i licitat per part d'Infraestructures.cat; juntament amb el Projecte de rehabilitació de la planta del Ter (ETAP Ter). Fase 1 de l'ATL per import de 123,1 milions d'euros.