La Cecot reclama al nou Govern una reforma de l'administració pública

La patronal catalana publica un document amb cinc propostes "prioritàries" que recullen les reivindicacions empresarials principals

Roda de premsa del president de Cecot, Xavier Panés, i el secretari general, Oriol Alba| ACN Roda de premsa del president de Cecot, Xavier Panés, i el secretari general, Oriol Alba| ACN

La patronal catalana Cecot ha presentat un document amb cinc propostes per a tots els partits polítics que es presentin les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. Són "prioritats" que l'empresariat considera que el nou Govern hauria de tenir en compte de cara a la següent legislatura per "millorar la competitivitat de les pimes i estimular l'economia catalana". A més, la Cecot també ha demanat "responsabilitat i compromís" a tots els partits polítics que concorreran als comicis, amb l'objectiu de garantir "estabilitat política i jurídica" a Catalunya.

Més info: Indústria, més "múscul" i un Pla Nacional per a la transició digital: la recepta de Cecot pel 2024

Les reclamacions que fa la patronal passen per una simplificació administrativa i reforma de l'administració pública, estímuls i mesures de millora de la competitivitat fiscal de les empreses, diversificar el model econòmic (potenciant l'activitat industrial), la transició energètica i la sostenibilitat, i el treball i el talent de les persones, així com orientar les polítiques migratòries a la inclusió i la corresponsabilitat. La Cecot ha assegurat que totes elles són demandes "comunes" entre els col·lectius professionals i sectorials que representa, independentment de la mida de les empreses i d'on vinguin. "Des d'aquesta entitat ens posem a disposició de totes les forces polítiques amb representació parlamentària sigui quin sigui el resultat final de les votacions, per tal de sumar sinergies en la consecució d'objectius estructurals de país", han sentenciat.

Un paquet de mesures per cada proposta

Al document de 17 pàgines es detalla cada una de les propostes, amb accions i suggeriments dirigits al nou Govern. Una d'elles és un pla de 80 mesures per la Reforma de l'Administració Pública que ha elaborat el Fòrum d'Entitats per la Reforma de l'Administració (FERA). La Cecot també demana un "millor finançament" per a Catalunya, la reducció dels tipus impositius per als beneficis no distribuïts i una revisió d'alguns impostos com el de successió, que volen suprimir, o l'escala impositiva autonòmica de l'IRPF, que demanen "deflactar". Tanmateix, també reclamen accelerar el Pacte Nacional per la Indústria i els Polígons d'Activitat Econòmica (PAE).

Pel que fa a la sequera, plantegen polítiques que "promoguin la gestió sostenible de l'aigua i l'ús eficient dels recursos hídrics", de forma que s'ofereixin ajudes i incentius fiscals per invertir en tecnologies que redueixin el consum d'aigua, accelerar inversions en infraestructures hídriques, facilitar els ERTOs previstos a l'estatut de treballadors o establir una distribució irregular de la jornada laboral dels treballadors a empreses que s'estiguin veient afectades per la crisi de la sequera.

80 mesures per la reforma de l'Administració Pública, un millor finançament de Catalunya o la revisió de diversos impostos, entre els suggeriments de la Cecot

"Hem determinat com a prioritat número u la simplificació administrativa i la reforma de l'administració pública perquè, més enllà de ser una de les reivindicacions històriques de la casa, és un eix estratègic de treball patronal amb les administracions pel gran impacte que té sobre la competitivitat de les empreses i en la competitivitat-país", ha exposat Xavier Panés, president de la Cecot. "Fa més de deu anys que hi treballem amb el Fera en aquest sentit; hem col·laborat durant una dècada pel desenvolupament de la Fue i la Llei de simplificació i ara, que mitjançant les mobilitzacions de la pagesia s'ha fet visible a ulls de tothom, és moment de recollir aquest clam unitari i transversal i treballar de debò en una reenginyeria de processos que permeti optimitzar i racionalitzar els processos d'administracions previs a la digitalització", ha assegurat Panés.

Debat preelectoral a la seu de la Cecot

D'altra banda, la Cecot també ha proposat un debat preelectoral el pròxim 22 d'abril a la seva seu per parlar sobre política industrial. El debat partiria de la base de la caiguda del sector industrial en el model econòmic en les darreres dècades, i de l'objectiu europeu d'augmentar l'autonomia estratègica i l'increment del PIB industrial en l'economia dels països de la UE.

 
Més informació
La Cecot reclama solucions a la CNMC per als sobrecostos elèctrics en alta tensió
Cecot desenvolupa un joc per fomentar el català entre treballadors que no el fan servir
La Cecot alerta de "l'impacte negatiu" de la jornada de 37,5 hores
Avui et destaquem
El més llegit