• Economia
  • La Cecot lamenta la manca d'acord polític i reclama un pacte d'estat en matèria energètica

La Cecot lamenta la manca d'acord polític i reclama un pacte d'estat en matèria energètica

La patronal catalana critica la paralització del decret sobre l'apagada elèctrica al Congrés i assegura que frena “iniciatives essencials per assolir els objectius de la transició energètica”

    Pleno del Congreso de los Diputados | Cedida
    Pleno del Congreso de los Diputados | Cedida
    Redacció VIA Empresa | EP
    25 de Juliol de 2025 - 11:50

    La Cecot ha lamentat aquest divendres en un comunicat que la “manca d'acord polític” al Congrés dels Diputats frena mesures clau per a la competitivitat empresarial i la transició energètica. En concret, l'entitat ha posat el focus en la paralització del Reial decret llei 7/2025, que “deixa en suspens iniciatives imprescindibles per al desplegament de renovables, l'impuls de l'autoconsum i la reducció de costos energètics per a les empreses”. La Comissió d'Energia i Sostenibilitat de l'entitat alerta que la situació reguladora “posa en risc la viabilitat de sectors com les indústries electrointensives i frena inversions clau per al país”.

     

    Sobre el Reial decret llei 7/2025, la Cecot assegura que, entre les mesures proposades, destacaven els plans d'avaluació de les obligacions dels agents del sistema, inspeccions periòdiques a càrrec dels gestors de la xarxa de distribució i l'obligació de Red Eléctrica, com a operador del sistema, d'elaborar propostes normatives per millorar el control de la tensió, entre d'altres. Aquestes mesures no només buscaven donar resposta a l'apagada del passat 28 d'abril, sinó que també incloïen “actuacions estratègiques” per millorar “l'estabilitat, la flexibilitat i l'eficiència del sistema elèctric”.

    L'entitat ha criticat que la pausa d'aquestes mesures “frena iniciatives essencials per assolir els objectius de la transició energètica” plantejats per l'Estat i la Unió Europea, que es troben “especialment retardats” a Catalunya.

     

    “Aquest grau d'inestabilitat reguladora és inacceptable i pot comprometre la viabilitat d'un teixit industrial ja prou tensionat”, ha assenyalat el president de la Comissió d'Energia i Sostenibilitat de la Cecot, Oriol Xalabarder, qui ha demanat un pacte d'estat en matèria energètica. “Ni es pot governar un país energèticament a cop de decret, ni es pot bloquejar l'avenç per càlculs partidistes. Calen acords sòlids que posin per damunt els interessos conjunts de la societat”, ha sentenciat Xalabarder.