La CEDE porta a Ginebra les noves regles del mercat de treball

Mireia Del Pozo i Noelia Rodríguez s’han reunit amb el delegat del govern de la Generalitat a Suïssa per parlar de la bretxa de gènere, el mercat de treball i l’àmbit universitari

Noelia Rodríguez i Mireia Del Pozo, vicepresidenta i presidenta del CEDE amb el delegat del govern de la Generalitat de Catalunya a Suïssa | Cedida Noelia Rodríguez i Mireia Del Pozo, vicepresidenta i presidenta del CEDE amb el delegat del govern de la Generalitat de Catalunya a Suïssa | Cedida

El Centre d’Estudis de les Dones d’Europa (CEDE) ha visitat la seu del Consell Superior de les Nacions Unides, juntament amb l'Organització Internacional del Treball (OIT), l'Organització de la Salut (OMS) i una vintena d’alumnes de la Càtedra Unesco per reflexionar sobre "el nou taulell de joc del mercat de treball", condicionat pels darrers avenços en tecnologia i intel·ligència artificial. En aquesta línia, Mireia Del Pozo i Noelia Rodríguez, presidenta i vicepresidenta del CEDE respectivament, s’han reunit amb el delegat del govern de la Generalitat a Suïssa on han tractat la bretxa de gènere, el mercat de treball, l’àmbit universitari i el multilateralisme. 

"Al segle XX, cada any hi havia més treball, més productivitat i, paral·lelament, els salaris pujaven, es tractava d'un creixement lineal. Ara el creixement ja no és lineal, al segle XXI parlem de menys treball, menys salari i més productivitat", apunta Del Pozo a VIA Empresa, qui afegeix que "empresarialment només els països que invertim en coneixement continuarem creixent". En aquest sentit, el paper de les universitats passa a un primer pla per satisfer la demanda del mercat laboral: "Les empreses es queixen de manca de personal, de personal sobrequalificat o molt preparat en l'àmbit teòric, però gens en el pràctic". 

Del Pozo: "La joventut de casa nostra està preparada, i molt"

Segons la presidenta del CEDE, les universitats són cada vegada més conscients de la falta de preparació de l'alumnat pel mercat de treball i, de fet, algunes comencen a reconèixer-ho públicament. "L’alumnat el que vol és cobrar, i cobrar bé", apunta Del Pozo, qui subratlla que, alhora, aquest té uns valors molt clars entorn de l’agenda 2030, com ara la igualtat de gènere, la diversitat, la sostenibilitat i la qualitat del treball. "Aquella empresa que no compleix els ODS no els hi interessa", afegeix l'experta, valorant positivament el talent català: "La joventut de casa nostra està preparada, i molt. Ara cal que ens preparem empreses i universitats, actualitzant-nos, teixint sinergies entre nosaltres i innovant".

En la visita al Consell de les Nacions Unides, Del Pozo ha assenyalat el principal repte que afronta el teixit empresarial català, la fuga de talent, i com a solució, ha proposat "seduir-lo" en comptes de "retenir-lo": "És essencial seduir a l'alumnat mitjançant possibilitats reals i dignes, perquè l'oferta de treball està canviant i hi ha dos mons que es necessiten: les empreses, que cerquen persones treballadores i preparades, i les universitats, que proveeixen el mercat de treball d’aquest personal. Cal invertir en coneixement per invertir en treball". 

Més info: Espanya, el mercat laboral més fràgil de la UE

Més informació
L'auge de la IA al mercat laboral: les ofertes vinculades a aquest àmbit creixen un 20%
Adaptar els estudis al mercat laboral
Com millorem el mercat laboral?
Avui et destaquem
El més llegit