Els cinc aliments que més s'han encarit durant l'últim any (i els que menys)

El sucre és el producte que més s'ha encarit durant l'últim any a l'Estat espanyol, amb un increment del 44%

Un home compara els preus de la verdura en un supermercat de Barcelona | ACN Un home compara els preus de la verdura en un supermercat de Barcelona | ACN

La inflació continua sense donar treva. Les últimes dades indiquen que durant l'agost, l'IPC ha repuntat tres dècimes i la variació interanual s'ha elevat fins al 2,6% a l'Estat espanyol. Un creixement dels preus provocat especialment pels carburants i l'alimentació. De fet, la cistella de la compra s'ha encarit dràsticament durant els últims mesos, amb alguns aliments augmentant el preu més d'un 20% durant l'últim any. 

Tot i que ara el focus està posat en l'oli d'oliva, que està disparat amb preus d'entre sis i vuit euros el litre als supermercats, hi ha altres productes que també estan apretant la butxaca dels consumidors. 

Més info: Rècord històric del preu de l’oli: “Començaré a cuinar amb mantega”

De les 200 classes de productes que analitza l'Instituto Nacional de Estadística, els set que més encarit són aliments o begudes. I dels 30 que més han pujat, només tres no són productes alimentaris: paquets turístics, cristalleria, porcelana i ceràmica i automòvils de segona mà. Tota la resta és alimentació, el que posa de manifest l'encariment de la cistella de la compra per tota la ciutadania. 

El sucre és el producte que més s'ha encarit durant l'últim any als supermercats, incrementant el seu preu un 44,2%. Això vol dir que si un quilo de sucre costava 1 euro, ara en val 1,44. A continuació hi ha l'oli d'oliva (+38,8%), les patates (22,9%), l'arròs (22%) i les fruites en conserva i productes amb base de fruita (19,4%).       

Altres productes molt consumits que es troben entre els que més s'han encarit són la llet sencera (17,6%), els ous (12,8%) o la fruita frseca (11,6%). L'aigua embotellada ho ha fet un 11%.               

Els aliments que menys pugen

No hi ha cap aliment de tots els analitzats per l'Instituto Nacional de Estadística que hagi baixat el preu durant l'últim any. Els que menys han pujat són la pasta i el cuscus (2,5%), peix fresc o refrigerat (2,8%), fruits secs (3,7%) i la carn d'au (3,8%).                            

Tot plegat ha fet que omplir el cistell de la compra amb els mateixos productes que fa un any, sigui ara un 11% més car, segons dades publicades per la consultora NIQ. Una família que feia una compra de 200 euros, ara se'n gastarà 222.                                                                  

Més informació
Aliments, turisme i carburants: en quin punt es troba la inflació a Catalunya?
La inflació a l'eurozona: mínims des de l'esclat de la guerra
Avui et destaquem
El més llegit