Fira de Barcelona acull a partir d’aquest dissabte el congrés anual de la Societat Europea de Radiologia Cardiovascular i Intervencionista (CIRSE) amb més de 5.000 especialistes de tot món que debatran i exposaran els darrers avenços i innovacions en aquest camp. Serà un dels grans esdeveniments mèdics d’aquest any.
Del 10 al 14 de setembre, el congrés CIRSE torna al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), on va celebrar les seves edicions de 2013, 2016 i 2019. Amb el lema “Ciència per a les persones” i amb un format híbrid (presencial i digital), comptarà amb més de 700 sessions científiques dels millors experts europeus i reivindicarà la millora de l'atenció centrada en el pacient i la importància de la investigació com a base de l'evidència científica.
A més, la Societat Espanyola de Radiologia Vascular i Intervencionista (SERVEI), amfitriona del congrés, també reivindicarà aquesta disciplina i la seva rellevància en el present i futur de la pràctica mèdica. “Tot i que fa més de 30 anys que hi ha Unitats de Radiologia Vascular i Intervencionista (RVI) molt consolidades als hospitals més importants d'Espanya, tant públics com privats, avui molts metges i gerents d'aquests hospitals continuen desconeixent aquesta especialitat”, assegura el doctor Mariano Magallanes, president de la SERVEI i del comitè local del congrés. Considera que aquesta situació es deu, en part, a l'absència a Espanya d'un reconeixement oficial de la Radiologia Vascular i Intervencionista (RVI).
Mariano Magallanes, especialista en Radiologia Vascular Intervencionista (RVI): molts metges i gerents d'hospitals encara desconeixen aquesta especialitat que permet tractar des de malalties arterials a càncers
La RVI és una subespecialitat de la Radiologia que permet realitzar tractaments mínimament invasius guiats per imatge, menys agressius i més segurs que les cirurgies convencionals i que disminueixen notablement el temps de recuperació per als pacients. Segons explica el doctor Magallanes, la RVI permet tractar una llista creixent de patologies, “des de malalties arterials com aneurismes i varius, fins a miomes uterins i hiperplàsia de pròstata, passant pel tractament mínimament invasiu del càncer.
En paral·lel, i amb el lema “Ciència per a les persones”, la SERVEI ha organitzat una exposició fotogràfica i divulgativa sobre la radiologia vascular i intervencionista que estarà oberta al públic els dies que dura el congrés al centre comercial Diagonal Mar de Barcelona, situat a escassos metres del CCIB.
L’objectiu és apropar la RVI a la població a través d’imatges, amb 12 panells que mostraran fotografies cridaneres d'algun dispositiu, intervenció o persona relacionada amb els procediments que fan els radiòlegs intervencionistes, acompanyades d'un text i d’un codi QR amb informació més detallada.
El CIRSE 2022 serà el primer dels grans congressos mèdics que el CCIB acull aquest darrer quadrimestre de l’any. El calendari del recinte ubicat al Fòrum preveu celebrar des d’ara fins a desembre més de 40 esdeveniments, 13 dels quals seran mèdics i científics com els congressos internacionals d’Oncologia Pediàtrica (SIOP), Atròfia Muscular Espinal (SMA) o Tractaments del Càncer (ENA) o els europeus de Càncer de Mama (EBCC), de Societats Pediàtriques (EAPS) o Medicina Nuclear (EANM), entre altres.