Imatge aèria del polígon Jordi Camp de Granollers
Imatge aèria del polígon Jordi Camp de Granollers

Clam per una reindustrialització sostenible

Diferents actors de la indústria es conjuren sobre mentalitat industrial, economia circular, indústria 4.0 i digitalització

La indústria catalana, espanyola i internacional s'ha conjurat aquest dimarts al Palau Macaya de l'Obra Social "la Caixa" a favor d'una reindustrialització sostenible. En aquesta última jornada del cicle Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic, s'han exposat diferents casos d'èxit i bones pràctiques empresarials i territorials com Ferrer, Cafès Novell o Aigües de Barcelona. VIA Empresa hi ha participat i ha moderat dues taules rodones de la jornada Horitzons per a una reindustrialització sostenible. Experiències i conclusions.

En la primera taula, sobr experiències empresarials, la responsable del Departament d’Ecoloeconomia i sostenibilitat de Ferre, Marta Anglada, ha repassat les accions concretes que en la farmacèutica i química catalana han implementat per incloure l'economia circular en l'empresa. El factor clau que ha impulsat aquest canvi i que es palpa en els resultats de l'empresa ha estat, segons Anglada, la voluntat de la direcció primer i el suport dels treballadors, que han incorporat la filosofia al seu mode de treball en un "efecte sandvitx", ha exemplificat. De la seva banda, la directora de sostenibilitat i comunicació d'Aigües de Barcelona, Maria Salamero, ha puntualitzat diverses actuacions que la companyia ha dut a terme per promocionar l'economia circular: des d'incloure una flota electrificada de vehicles a fer conscienciació contra l'ús de les tovalloles humides, que dificulten el cicle de l'aigua.

El tercer participant d'aquesta taula, el responsable de retail de Cafès Novell, Carles Sanz, ha explicat el procés d'ideació i creació de les càpsules compostables de cafè d'aquesta empresa familiar, una aposta que posiciona l'empresa a l'avantguarda de l'economia circular.

La segona taula rodona ha comptat amb la presència de la responsable de desenvolupament d’economia circular al Consell de la Regió de Tampere, a Finlàndia, Johanna Alakerttula. La finesa ha relatat les iniciatives de la regió per fomentar una economia més sostenible i que treballa amb empreses, punts de gestió de residus, espais d'innovació i promociona formació específica en les universitats per crear plans docents que formin els professionals de la futura economia circular.

Euskalerria també ha estat present a l'acte. José María Fernández d'Ihobe (Sociedad Pública de Gestión Ambiental del Gobierno Vasco) ha presentat la iniciativa público-privada dels veïns del nord de la Península. Aquest projecte d'èxit intenta, entre d'altres actuacions, evangelitzar les grans empreses sobre l'economia circular i que, al seu torn, arrosseguin les pimes a incorporar-s'hi.

Alhora, el CEO de la London Waste and Recycling Board, Wayne Hubbard, ha explicat els tres projectes per abraçar l'economia circular a la capital britànica: treballar amb empreses, residus i startups, amb una acceleradora pròpia.

 

La jornada de clausura del cicle Reindustrialització i sostenibilitat, amb la participació de VIA Empresa | Cedida

Taula Horitzons per a una reindustrialització sostenible moderada per Aiats Agustí de VIA Empresa. | Cedida

En el tram final de l'acte, el cap de consultoria de Lavola, Eloi Montcada, i el coordinador gerent del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, Carles Rivera, han presentat les propostes d'actuació sorgides de les diferents reunions amb experts al llarg del cicle, entre les quals es troben la transformació del model productiu actual cap a un model més sostenible i resilient, l'economia circular, la indústria 4.0 o la digitalització, entre d'altres. Tot plegat, en línia amb el Pacte Industrial per impulsar la competitivitat de la indústria, fomentar la creació d'ocupació i millorar la cohesió social i sostenibilitat. 

Mentrestant, el públic s'ha mostrat preocupat al voltant del futur del treball i els efectes sobre el mercat laboral. Com a resposta, s'ha constatat que "l'anticipació és fonamental en la planificació de les polítiques públiques necessàries per protegir el mercat laboral i garantir el futur del treball". De fet, s'ha presentat l’acció col·lectiva com un aspecte prioritari. En aquest sentit, Riera també ha insistit en “la participació i el diàleg entre tots els actors implicats demostra –segons molts estudis i diversos exemples-, que són elements fonamentals per a l’èxit de les accions d’impuls de l’economia circular, la sostenibilitat i la competitivitat dels territoris i de les empreses“.

Més informació
Les empreses més felices pels catalans
Les multinacionals amagades (i de butxaca)
MWC, per a tots els públics?
Avui et destaquem
El més llegit