Centre Natació Mataró, el llarg viratge cap a la sostenibilitat

L’entitat, que va veure endarrerit el seu pla estratègic per la Covid-19, accelera els projectes de transformació energètica gràcies al suport de l'ICF

Les plaques solars, a la teulada del CN Mataró  | Cedida Les plaques solars, a la teulada del CN Mataró | Cedida

La pandèmia de la Covid-19, l’increment dels costos energètics o la situació d’emergència per sequera són elements que en els darrers anys han impactat en la gestió diària del Centre Natació (CN) Mataró, especialment en les xifres de socis i en els projectes establerts en el seu pla estratègic, aprovat pocs dies abans de declarar-se l’estat d’alarma. D’una gran iniciativa prevista, s’ha passat a emprendre petites actuacions. Les més recents, les vinculades a l’estalvi energètic i a la millora de les instal·lacions de l’entitat. En aquest context de necessitats d'afavorir la sostenibilitat és on s’inscriu l’ajut ofert per l’Institut Català de Finances (ICF), l’organisme pertanyent a la Generalitat de Catalunya. Així ho explica el gerent del CN Mataró, Jordi Neira. El gerent, que havia sigut jugador de waterpolo, formant part de la selecció espanyola i participant en els Jocs olímpics de Los Angeles 1984 i Seül 1988, remarca que la sostenibilitat i la recuperació de la massa social són dos dels objectius més immediats per a l’entitat.

En l’actualitat, l’entitat compta amb 5.500 socis que fan ús d’unes instal·lacions de 9.000 metres quadrats, formades per quatre piscines. Els 660 esportistes federats que formen part del projecte hi practiquen natació, waterpolo, natació artística, tenis taula i natació adaptada. Atesa la importància d’aquesta darrera, en la qual hi ha dos esportistes olímpics, un d’ells campió d’Espanya de la seva categoria,  ha sorgit la necessitat de millorar l’accessibilitat de la seu del club, cosa que ha permès la instal·lació d’un ascensor. La facturació del club se situa al voltant dels 3 milions d’euros, tot i que Jordi Neira admet les dificultats que està vivint darrerament l’entitat. “L’increment dels costos energètics que patim fa que ens adaptem constantment als nous escenaris”.

Un altre dels pilars del CN Mataró és l’equip femení de waterpolo, que en les dues darreres edicions ha assolit la ‘Final Four’ de la Champions League. “És un repte que tenim pendent com a club, però ens està facilitant més visibilitat en l’esfera europea”. Paral·lelament, l’entitat s’ha posicionat com un referent en el tenis taula, un esport amb una llarga tradició, que ajuda a diversificar les activitats, més enllà de les vinculades a l’aigua.

Tot i el context econòmic, l’entitat no ha deixat de fer passos endavant en el camp de la sostenibilitat

Un pas cap a la modernització

Abans de la covid, el CN Mataró tenia més d’un miler de socis. “Recuperar-los és una tasca que està costant”, reconeix Neira. L’aportació del col·lectiu resulta essencial per les seves finances. Tot i això, l’entitat no ha deixat de fer passos endavant en el camp de la sostenibilitat. Gràcies a un crèdit de l’ICF de 375.000 euros, el club ha tirat endavant el seu projecte de modernització, que inclou la col·locació de dues portes automàtiques, facilitar l’accés de persones amb cadira de rodes o amb dificultats de mobilitat, la instal·lació de 18 estructures de llum led amb dos focus cadascuna i 120 mòduls de plaques solars a la teulada de l’edifici. Amb aquesta darrera actuació, Neira assegura que s’ha aconseguit un estalvi energètic aproximat del 14%. A més, les obres han comportat la remodelació de dues sales, destinades inicialment a l’esquaix, que ara s’utilitzaran per activitats dirigides, com el zumba, el pilates o l’spinning. Està previst que enguany finalitzin les actuacions.

En relació amb el suport de l’ICF, Jordi Neira comenta que “ens han atorgat un crèdit amb unes condicions financeres òptimes, ja que de seguida ens van oferir moltes facilitats i flexibilitat en els requisits exigits”. Després d’aturar-se el seu pla de modernització ara fa quatre anys, el CN Mataró l’està duent a terme de forma progressiva, “mirant més enllà i tractant de treballar en solucions a llarg termini”. Entre aquestes, es troba el menor consum d’aigua, després de comprovar que la meitat de la despesa hídrica se l’emporta el procés de filtratge de les piscines.

"El crèdit de l'ICF amb unes condicions financeres òptimes ens ha permès continuar amb el nostre pla de modernització"

Fruit d’aquest compromís amb la transició energètica, el CN Mataró va signar a principis de març un conveni amb l’empresa SolarTradex, que va permetre instal·lar les plaques solars a les instal·lacions del club, un pas fonamental cap a la sostenibilitat i la responsabilitat ambiental. Amb aquesta iniciativa, el club treballa en la millora del rendiment del centre, reduint la dependència energètica externa i contribuint a la preservació del medi ambient. L’objectiu és utilitzar un 14% d’energia d’autoconsum i aconseguir un estalvi significatiu de 27 tones de CO2, és a dir, una reducció significativa d’emissions a l’atmosfera.

L’entitat considera que l’acció no només representa una millora en els costos operatius, sinó que també en destaca el compromís amb la sostenibilitat i el respecte al medi ambient. “Estem emocionats de contribuir a la construcció d’un futur més net i esperem que aquest exemple inspiri altres institucions i empreses a seguir camins similars cap a un món més sostenible”, explica.

En un futur immediat, el CN Mataró preveu recuperar la xifra del miler de socis que tenia abans de la pandèmia, alhora que espera que aquests facin un ús intensiu dels seus serveis i instal·lacions. En aquest sentit, un propòsit és optimitzar els espais a certes d’hores del dia, especialment a la tarda, en què es genera molta activitat esportiva. Assumir l’increment de la demanda de les activitats dirigides i els cursets de natació de les escoles de Mataró esdevenen altres objectius a assolir sense deixar de banda el component sostenible.
 

Més informació
L’ICF i BBVA financen un projecte de millora de l’hospital de la Fundació Puigvert
Clemente Perfil 21, el ‘lífting’ de la ferralla
Avui et destaquem
El més llegit