
L’assemblea general de Cohabitac ha aprovat la gestió de l’exercici 2024 i ha reafirmat amb contundència la voluntat de les 17 fundacions que en formen part: incrementar el parc d’habitatge de lloguer social a Catalunya i fer-ho amb vocació d’impacte perquè el major nombre de persones puguin disposar d’un habitatge que els permeti desenvolupar plenament el seu projecte vital. Amb l'objectiu de contribuir activament al Pla dels 50.000 habitatges de lloguer social del Govern de la Generalitat per a l’any 2030, Cohabitac durà a terme dues grans línies d’actuació anuals: la promoció de 1.000 habitatges d’obra nova i l’adquisició de 1.000 més a través del dret de tanteig i retracte.
Cohabitac gestiona actualment prop de 5.000 habitatges, el 10% del parc de lloguer social de Catalunya. D’aquests, un miler han estat adquirits mitjançant la fórmula de tanteig i retracte amb finançament de l’Institut Català de Finances (ICF), i la meitat estan destinats a persones en situació de vulnerabilitat, amb lloguers especialment socials. De fet, més del 50% dels habitatges de la Xarxa d’Habitatges d’Inclusió (XHI) que reben ajuts de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya estan gestionats per entitats de Cohabitac.
L’impacte de les fundacions que integren Cohabitac ve avalat per una trajectòria consolidada: més de 15.000 habitatges de protecció oficial de venda construïts en 20 anys, i 1.600 de lloguer social promoguts amb fons Next Generation UE, en els últims anys. Aquesta darrera xifra representa un 30% del total de promocions d’habitatge social fetes a Catalunya amb aquests fons, liderant per tant aquest segment de promoció.
El model que impulsa Cohabitac es basa en la coŀlaboració publicoprivada, amb cessió de sòl en dret de superfície per part dels municipis -habitualment per 75 anys-, finançament en condicions especials i subvencions com les Next Generation, entre altres.
Aquesta combinació fa viables les promocions i assegura preus de lloguer sensiblement per sota del mercat. A més, el model garanteix que, un cop finalitzada la concessió, el sòl i l’edifici siguin 100% públics, i que els recursos generats es reinverteixin en noves promocions.
La presidenta de Cohabitac, Carme Trilla, ha destacat que “tenim un model que funciona, basat en l’experiència europea de les Housing Associations que cal consolidar amb una política d’habitatge estable, finançament recurrent i un marc legislatiu que reconegui el nostre rol com a veritables proveïdors socials d’habitatge”. Per això, Cohabitac vol esdevenir un agent principal a l’hora d’assolir l’objectiu del Pla 50.000 habitatges 2030 fixar pel Govern de la Generalitat de Catalunya.