• Economia
  • Comença la disputa a la Cambra de Barcelona: 112 empreses per a 52 vocalies

Comença la disputa a la Cambra de Barcelona: 112 empreses per a 52 vocalies

Darrers tràmits per a una campanya polaritzada entre l'independentista Eines de País i la impulsada per l'empresari Josep Santacreu, exconseller delegat de DKV

La presentació de la candidatura d'Eines de País | Cedida
La presentació de la candidatura d'Eines de País | Cedida
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
23 de Juny de 2023
Act. 23 de Juny de 2023

Tot a punt per una de les campanyes més polaritzades que es recorden a la Cambra de Comerç de Barcelona, entre la candidatura independentista Eines de País i la impulsada per l'empresari Josep Santacreu, exconseller delegat de DKV, que anirà vinculada a l'establishment i la patronal. La primera, que va ser presentada oficialment a principis de juny, busca revalidar un segon mandat i comptarà amb el nom d'Un Pas Més amb moltes cares noves. La segona, en canvi, ha agrupat empreses per competir "transversalment" contra Eines de País, com ara Bon Preu, Casa Ametller, Banc Sabadell, Colonial o Saba. A continuació, tots els engrenatges de les respectives candidatures.

 

Eines de País i cares conegudes

A la llista independentista destaquen noms com l'actual presidenta, Mònica Roca, i el vicepresident Toni Fitó i compta amb la presència de l'expresident de la Cambra Joan Canadell. També destaca la presència de l'exsecretari general d'ERC, Joan Puigcercós, i el president de Parlem Telecom, Ernest Pérez Mas. En aquesta ocasió, per a les 52 vocalies presenten 29 candidats nous i 23 d'ells repeteixen. Fitó explica que s'han unit a Eines de País antics membres d'altres candidatures del 2019, com la d'Enric Crous (ex director general de Cacaolat i de Fira de Barcelona) i Ramon Masià. Aquest és el cas de l'empresari Gabriel Jené, CEO de La Mallorquina i president de Barcelona Oberta.

 

També acompanya la candidatura la restauradora Ada Parellada. Repeteixen l'experiència Pere Gran (Cat Gas), així com Roser Xalabarder Sagalés, actual vicepresidenta tercera. També incorporen empresaris com ara Jaume Xicola (SHAD), l'agent literària Anna Soler Pont, Imma Folch (LF Channel, agència de comunicació) i l'empresari hoteler Eduard Torres (Grup Duquessa de Cardona). A més, continuen formant part del projecte els actuals membres del Comitè Executiu: Jordi Pomarol, Pau Bestit, Jaume Aragall, Xavier Sunyer, Elisabet Camprubí, Pere Alemany i Albert Pijoan

El pes de l'establishment

Josep Santacreu, exconseller delegat de DKV aposta per agrupar empreses per competir "transversalment" contra Eines de País sense desvelar "membres oficials", però sí diverses empreses de renom. Entre les companyies que disputaran les vocalies de la llista impulsada per l'ANC destaca la presència de Banc Sabadell que competirà amb la Cooperativa Catalana de Serveis Financers; Colonial que s'enfrontarà a l'empresa de l'actual vicepresident Toni Fitó i quatre més en l'apartat d'immobiliàries, o els aparcaments Saba que està en el mateix epígraf que Parlem. També competiran contra companyies d'Eines de País, els supermercats Bon Preu i Casa Ametller. O Aïgues de Barcelona i La Farga. Una de les sorpreses té a veure amb Bon Preu que s'ha presentat al marge de la plataforma impulsada per l'ANC. Sobretot per Joan Font, que ocupa un dels llocs al ple de la mà d'Eines de País i que ara ha optat per tornar a la carrera electoral al marge dels companys de l'últim mandat.

La candidatura de Santacreu busca agrupar empreses per competir "transversalment" contra Eines de País

Malgrat que a la candidatura liderada per Santacreu la relacionin en reiterades ocasions amb Pimec i Femcat, defugen d'adjectius i es defineixen com a "empresarials". També hi ha figures de renom que li donen suport com Eloi Planes (Fluidra) i Miquel Martí (Moventia), malgrat que ja tenen un seient designat a través de Foment. També hi ha figures que li donen suport com ara Ignasi Sayol, president de Pimec Logística. També a destacar l'empresari Vicenç Pedret.

Finalment, detallen que han aconseguit 51 voluntaris per a les 52 vocalies que se sotmetran a sufragi i que el principal motiu per posposar una presentació oficial com la d'Eines de País té a veure amb "els tres mesos que falten per als comicis" i que la donen per descomptada. 

El paper de les patronals

El president del Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre i el president de Pimec, Antoni Cañete | EP
El president del Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre i el president de Pimec, Antoni Cañete | EP

Foment del Treball i Pimec van anunciar el pacte d'una llista conjunta per concórrer a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona. Les dues patronals aportaran tres membres cada una que determinaran quins són els sis representants en el proper Ple de la Cambra. Cal destacar que en els comicis anteriors, hi havia quatre representants de Pimec i dos de Foment. I, per tant, la notícia va agafar per sorpresa, ja que les dues organitzacions mantenen una llarga rivalitat per la representativitat.

Per part de Foment, s'ha inclòs en la llista la CEO de Copisa, Anna Cornadó; el soci director de PWC Ignasi Marull; i el president executiu de Fluidra, Eloi Planes. Per Pimec, seran la sòcia-fundadora d'Emma Gumbert; la directora corporativa de Font Packaging Group, Martina Font; i el president i conseller delegat de Moventia, Miquel Martí.

La notícia va agafar per sorpresa, ja que Foment del Treball i Pimec mantenen una llarga rivalitat per la representativitat

La nova llista suposa renovar a quatre dels sis membres escollits a proposta de la patronal i només repeteixen Anna Cornadí i Martina Font. Qui acaba el mandat són Jaume Roura (Foment), Anna de Quirós, Emili Rousaud i José María Torres (Pimec).

Canvis en el procediment electoral

L'anterior procés d'elecció de les cambres, celebrat el 2019, va recollir crítiques entre alguns participants, que en van recórrer els resultats. Entre aquests destaquen l'empresari Carles Tusquets, candidat a les eleccions de Barcelona que va guanyar finalment Joan Canadell amb Eines de País. Tusquets havia denunciat la violació dels seus "drets fonamentals" en aquell procés, així com problemes de comptabilització dels vots electrònics.

Les votacions es faran amb vot electrònic des del 15 al 19 de setembre i en modalitat de vot presencial el dia 20 de setembre

En les eleccions d'enguany, les vocalies escollides per sufragi passen de 40 a 52 per garantir "una major representativitat d'empreses i autònoms", segons apunten a VIA Empresa des de la Cambra. En conseqüència s'han reduït a dues les anomenades 'cadires de plata', que són les que es guanyen per major aportació econòmica voluntària. De fet, la junta de govern de la Cambra ha incrementat de 75.000 a 150.000 euros els que s'han d'aportar per poder ocupar un dels dos llocs i cap companyia s'hi ha postulat. Finalment, les votacions es faran amb vot electrònic des del 15 al 19 de setembre i en modalitat de vot presencial el dia 20 de setembre.

Candidatures proclamades a tot arreu menys a Tortosa 

Totes les juntes electorals territorials han estat constituïdes i han proclamat ja oficialment les candidatures menys a la de Tortosa, que preveu fer-ho avui. A les Cambres de Barcelona i Terrassa hi haurà comicis per a totes les categories. En el cas de Terrassa, a més, també hi ha contesa per elegir els representants de les organitzacions empresarials. A les Cambres de Sabadell i Reus sí que hi haurà comicis, però només per a un o dos dels sectors en què es divideixen el plenari i el cens. La Cambra de Manresa, de la seva banda, celebrarà votacions en 21 vocalies de sufragi. Aquestes tres cambres no hauran de votar pels representants a proposta de les organitzacions empresarials perquè aquestes han presentat una única llista de candidats, que ha resultat electa.

A la Cambra de Tarragona no se celebraran eleccions però sí que s’hauran d’escollir els representants a proposta de les patronals el proper 18 de juliol. Les Cambres de Girona, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Lleida, Tàrrega i Valls resten pendents només de l’elecció dels vocals de les 'cadires de plata' per a establir la composició definitiva dels seus plenaris.