• Economia
  • Roca, Fitó i Pérez-Mas, l'aposta d'Eines de País per liderar la Cambra de Barcelona

Roca, Fitó i Pérez-Mas, l'aposta d'Eines de País per liderar la Cambra de Barcelona

La llista busca revalidar un segon mandat amb l’“Estat Propi” com a camí per a una millor política econòmica

Els membres de la candidatura d'Eines de País a Barcelona | Cedida
Els membres de la candidatura d'Eines de País a Barcelona | Cedida
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
07 de Juny de 2023
Act. 13 de Juny de 2023

Tret de sortida a la maquinària electoral per renovar les cambres catalanes el 20 de setembre de 2023. Després d'uns comicis polèmics el 2019, Eines de País, la iniciativa de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), amb el nom d'Un Pas Més, que governa actualment la Cambra de Comerç de Barcelona, ha presentat la candidatura a Barcelona i ha desvetllat tots els seus membres per revalidar el segon mandat d'una institució "important per la seva representació i influència com a lobby empresarial".

 

L'equip d'Eines de País està liderat per l'actual presidenta, Mònica Roca, i el vicepresident Toni Fitó i compta amb la presència de l'expresident de la Cambra Joan Canadell. Entre les novetats d’enguany destaca l'exsecretari general d'ERC, Joan Puigcercós, i el president de Parlem Telecom, Ernest Pérez Mas, que ha decidit fer un pas endavant després de “treballar molt a gust amb l’actual govern de la Cambra”. De moment, des de la candidatura han defugit parlar de qui seria el president o presidenta en cas de guanyar les eleccions i es remeten al mateix procediment de les anteriors eleccions. Tanmateix, segons ha pogut saber VIA Empresa de fonts oficials, es preveu una alternança de la presidència de dos anys cadascú per part de Fitó i Roca. També, a destacar, les noves incorporacions, amb 29 candidats sobre els 23 que repeteixen.

Entre les novetats d'Eines de País destaca la presència de l'exsecretari general d'ERC, Joan Puigcercós, i del president de Parlem, Ernest Pérez Mas, que ha decidit fer un pas endavant

A l'acte, a més de la presidenta de la Cambra i els candidats a les 52 vocalies elegibles, han comptat amb la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu. Va ser des de l'Assemblea, el 2019, des d'on es va gestar aquesta plataforma per guanyar les eleccions a la Cambra. De fet, als comicis Eines de País es van imposar amb 31 de les 40 vocalies que es van sotmetre a votació, una amplíssima majoria que li ha permès governar sense oposició aquests últims quatre anys.

 

Una altra de les cares més reconegudes de la llista és la de l'actor Joel Joan, que ha celebrat que fa quatre anys "van tocar la campanada més grossa de la seva vida" i que “tornaran a guanyar.” Joan també parla d'una candidatura "desacomplaxadament independentista" i d'un "independentisme transversal".

En aquesta ocasió també acompanya la candidatura la restauradora Ada Parellada. Repeteixen l'experiència Pere Gran (Cat Gas), així com Roser Xalabarder Sagalés, actual vicepresidenta tercera. També incorporen empresaris com ara Jaume Xicola (SHAD), l'agent literària Anna Soler Pont, Imma Folch (LF Channel, agència de comunicació) i l'empresari hoteler Eduard Torres (Grup Duquessa de Cardona). A més, continuen formant part del projecte els actuals membres del Comitè Executiu: Jordi Pomarol, Pau Bestit, Jaume Aragall, Xavier Sunyer, Elisabet Camprubí, Pere Alemany i Albert Pijoan

Per altra banda, Roca ha fet un balanç del mandat a la Cambra i ha parlat de “l'obertura radical de l'entitat a tot el teixit empresarial i de la digitalització i remodelació de la Cambra". Fitó ha destacat que antics membres d'altres candidatures del 2019 s'han unit a Eines de País, com ara Enric Crous (ex director general de Cacaolat i de Fira de Barcelona) i Ramon Masià (que agafava el relleu de Miquel Valls), excepte Carles Tusquets (antic president del Cercle d'Economia).

Les candidatures alternatives

Pel que fa a la candidatura alternativa a Eines de País, destaca la impulsada pel directiu Josep Santacreu. Durant anys, l'exdirectiu de DKV va formar part de Femcat, tot i que amb la candidatura que presenta pretén una “gran transversalitat sense biaix ideològic de cap mena”. La Cambra no és un terreny desconegut per a Santacreu, que va formar part del ple de la institució durant tres dels mandats del president Miquel Valls, encara que en els darrers comicis no es va presentar.

Aquest matí Foment del Treball i Pimec han anunciat el pacte d'una llista conjunta per concórrer a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona. Les dues patronals aportaran tres membres cada una que determinaran quins són els sis representants en el proper Ple de la Cambra. Cal destacar que en els comicis anteriors, hi havia quatre representants de Pimec i dos de Foment.

Uns comicis que no seran fàcils

Guanyar les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona no és una tasca fàcil. Com destaquen des de l’organització “cal tenir candidats capaços de guanyar vot a vot el seu escó en cadascun dels 52 grups, els anomenats epígrafs econòmics, dels quals surten els membres del ple, els que després triaran el president i el comitè executiu”.

Fonts d’Eines de País apunten a VIA Empresa que és molt complex “fer campanya i reunir vots perquè alguns grups inclouen sectors molt diversos i molt atomitzats. No n'hi ha prou només amb el suport de les empreses més rellevants de cada grup, sinó que és vital aconseguir el suport del món associatiu, els gremis, els col·legis professionals i organitzacions empresarials de tota mena”. Finalment, el 20 de setembre hi haurà eleccions a 13 Cambres de Comerç de tot Catalunya i Eines de País ja ha presentat candidatura a Manresa i Terrassa.