CA | ES

Brussel·les rebaixa al 2,8% el creixement espanyol per la guerra comercial

La Comissió Europea redueix una dècima la previsió d’aquest any i manté en el 2,4% la xifra per al 2019

La CE retalla una dècima les previsions de creixement de l'economia espanyola La CE retalla una dècima les previsions de creixement de l'economia espanyola

La Comissió Europea (CE) ha rebaixat una dècima el creixement de l'economia espanyola per al 2018, fins al 2,8%, d'acord amb les previsions d'estiu publicades aquest dijous, i manté en el 2,4% la xifra per al 2019.

Brussel·les apunta a un lleuger retrocés en el primer trimestre en les exportacions i en la inversió no relacionada amb la construcció, tot i que s’ha vist compensat per un fort consum i la construcció residencial. Aquests dos components està previst que es mantinguin com els més dinàmics, segons les previsions europees, que també assenyalen que l'augment del preu del petroli pot tenir un impacte negatiu en la demanda interna.

La previsió europea és encara una dècima superior a la feta fa uns mesos per l'aleshores ministre d'Economia, Roman Escolano, que la va situar en el 2,7%.

Pel que fa a la inflació, la CE pronostica que assoleixi el seu màxim al tercer trimestre per l'augment del preu del petroli i quedi fixada en una mitjana anual de l'1,8%. Al maig va ser del 2,1%.

L'informe de l’organisme europeu també ressalta que l'economia espanyola té un entorn "menys favorable" que farà que les exportacions contribueixin menys al creixement de les exportacions. Paral·lelament, però, Espanya es veuria beneficiada per les mesures expansives (com l'augment de les pensions) en els pressupostos de l'Estat per aquest any, que contribuiran al creixement gràcies a un major consum privat i per un augment dels salaris "més alt de l'esperat" i un major dinamisme en la creació de llocs de treball.

Les tensions comercials amb els Estats Units perjudiquen la zona euro

Pel que fa a la zona euro, després de cinc trimestres de creixement, la Comissió Europea rebaixa en dues dècimes les previsions respecte a les projeccions de la primavera, com a conseqüència de la guerra comercial, entre d'altres. Tot i això, espera que en la segona meitat de l'any el deute de les llars es redueixi i la confiança dels consumidors es mantingui alta.

El vicepresident responsable d'Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals, Valdis Dombrovskis, ha destacat que l'economia europea es manté "sòlida" amb unes previsions de creixement del 2,1% a la zona euro, però alerta que les tensions comercials amb els Estats Units poden "refredar" la confiança i perjudicar l'expansió de l'economia.

Per la seva banda, el comissari europeu d'Afers Exteriors, Perre Moscovici, ha atribuït el descens de les dues dècimes en les previsions de creixement per "l'impacte en la confiança de les tensions comercials i la incertesa", a més de l'augment del preu del petroli. Així mateix, ha pronosticat un descens de l'escalada de les mesures proteccionistes nord-americanes. "La guerra comercial no produeix guanyadors, només baixes", ha sentenciat.

Més informació
L'economia espanyola manté el creixement al primer trimestre
Brussel·les encarirà les importacions dels EUA
Col·legi d'Economistes: El PIB català creixerà un 3% el 2018
Avui et destaquem
El més llegit