La compra d'obra nova s'accelera, per esquivar condicions hipotecàries "més restrictives"

Segons la immobiliària Forcadell, la compravenda d'habitatges -de segona mà i d'obra nova- s'han incrementat un 18% respecte a l'any anterior

Promoció d'obra nova en construcció | ACN Promoció d'obra nova en construcció | ACN

El mercat d'obra nova Catalunya s'ha mantingut estable al llarg del 2022, malgrat el "context econòmic complex que ha pressionat novament al sector promotor i a la capacitat financera de les famílies"; segons l'últim Informe d'Obra Nova de la consultora immobiliària Forcadell. De fet, contra tot pronòstic, les compravendes en aquest segment s'han accelerat en els últims sis mesos de l'any, produint-se de manera "una mica més precipitada, en termes de decisió de compra, a causa de l'escassetat de producte existent i a la voluntat d'anticipar-se i esquivar un futur escenari de finançament amb condicions més restrictives el 2023", ha destacat el director d'Inversió, sòl i obra nova de la consultora, Christian Gracia. De fet, aquesta acceleració s'ha traduït en un increment de les compravendes al mercat residencial, tant en el de 2a transmissió com en el d'obra nova: en el 2022 es van produir un 18% més de transaccions d'habitatges que l'any anterior.

Forcadell destaca el volum de transaccions registrades del sector promotor, que ha tancat l'exercici superant els 600.000 habitatges (segons dades de l'INE) en el conjunt del país, "una xifra extraordinària", indiquen. Això sí, a Barcelona, la consultora denuncia "la situació particular de falta d'oferta", que s'ha vist agreujada en els últims anys per la normativa de la ciutat de destinar el 30% de les noves promocions a habitatge social, establerta pel consistori de la capital catalana.

La bona salut de la demanda l'han propiciat factors com l'estalvi acumulat de les famílies en la pandèmia, unes encara acceptables condicions de finançament i un mercat laboral resilient. L'origen del comprador ha seguit sent local, majoritàriament, encara que la quota de perfil estranger s'ha mantingut, especialment d'origen francès, interessat principalment en les promocions situades prop de la costa catalana.

Els visats d'habitatge nou el 2022 s'han situat en cotes de 2008, tal com destaca l'informe de Forcadell, mentre que els volums d'habitatges iniciats i acabats a Catalunya han evolucionat proporcionalment i de forma equilibrada. "Uns costos de construcció encara a l'alça -tant mà d'obra com a materials-, la crisi energètica i de subministraments en el marc d'un context marcat per la guerra a Ucraïna van seguir exercint pressió en els preus", subratlla Gracia.

Més informació
Gonzalo Bernardos i Forcadell preveuen una recessió 'light' del mercat immobiliari pel 2023
Barcelona compta amb més de 3.700 vivendes d'obra nova a la venda
La rendibilitat de l'habitatge a Catalunya tanca l'any al 6,8%
Avui et destaquem
El més llegit