Els concursos de creditors es dupliquen al setembre

Les ampliacions de capital cauen un 16,9%, mentre que la creació d'empreses es dispara un 22,7%

Un treballador a una empresa, en una imatge d'arxiu | Europa Press Un treballador a una empresa, en una imatge d'arxiu | Europa Press

Els concursos de creditors inscrits a Catalunya s'han duplicat durant el mes de setembre en comparació amb l'any passat, segons les últimes dades publicades pel Col·legi de Registradors. Després de la frenada derivada de l'alentiment del procés concursal durant l'estat d'alarma i el fet que s'ampliés fins a finals d'any el termini per fer concurs voluntari, aquest setembre les xifres s'han disparat.

A Catalunya s'han inscrit 51 concursos, gairebé el doble que els 26 de l'any passat, un increment del 96,2%. D'aquests, 48 són voluntaris i tres, necessaris. Al conjunt de l'Estat espanyol, s'han fet 282 concursos de creditors, un augment del 55% en comparació amb els 182 de l'any passat.

El Govern espanyol va aprovar un decret sobre concursos de creditors per tal d'ajudar temporalment les empreses en dificultats perquè poguessin ser rendibles abans d'haver de presentar un concurs. Però amb l'evolució de la pandèmia i la reobertura econòmica, la caiguda de concursos de creditors, que al juny era del 16,1% a l'Estat, es va anar alentint, fins a passar a ser del 6,5% al juliol i el 4,6% a l'agost. Ara, al setembre, la tendència s'ha revertit i en entrar al tram final de l'any comencen a créixer els concursos.

De fet, si es tenen en compte el nombre de concursos voluntaris que es presenten, a Catalunya, el mes d'agost van ser 37, mentre que al setembre, 48, un augment del 29,7%. Els concursos necessaris entre agost i setembre es van mantenir intactes en tres. A Espanya, els concursos voluntaris a l'agost van ser 148, una xifra que ha crescut un 41,2% al setembre, fins arribar als 209. De necessaris, a l'agost se'n van inscriure 62 i al setembre, 73, un increment del 17,7%.

Noves empreses i ampliacions de capital

Pel que fa a la constitució de societats, al setembre va créixer un 22,7% a Catalunya i un 15% a Espanya. La xifra suposa mantenir l'evolució positiva que ja es detectava a l'agost. El mes d'abril, en plena pandèmia, la constitució de societats va caure un 72,1% a Espanya, i al maig, un 56,4%, fins a moderar la caiguda al juny (-10%) i juliol (-3,4%).

Finalment, les ampliacions de capital inscrites al registre creixen per primera vegada a Espanya, un 1,2%, però cauen a Catalunya. Així, en el novè mes de l'any, Catalunya va experimentar un 16,9% menys d'ampliacions de capital que en el mateix període de l'any passat, tot i ser la segona comunitat, després de Madrid, amb major volum, amb 260 ampliacions.

Més informació
Catalunya, la comunitat on es fan més concursos en el sector del comerç
Els bars calculen 315 milions de pèrdues el primer cap de setmana tancats
La confiança empresarial rebrota tot i la segona onada de covid-19
Avui et destaquem
El més llegit