La confiança empresarial rebrota tot i la segona onada de covid-19

L'índex marca màxims des del 2013 en un quart trimestre després de caure gairebé 27 punts durant el confinament

Un treballador de la construcció, el sector en què més ha augmentat la confiança empresarial | iStock Un treballador de la construcció, el sector en què més ha augmentat la confiança empresarial | iStock

La confiança empresarial s'ha disparat un 12,6% a Catalunya durant el quart trimestre del 2020. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest increment marca màxims des del 2013 en aquest període de l'any. El repunt arriba després de caigudes molt pronunciades durant el confinament i l'inici de la pandèmia. 

Catalunya comparteix el segon lloc entre les comunitats que millor índex de confiança empresarial presenten, juntament amb Aragó, Astúries i Galícia, i només superada per Cantàbria, amb un ascens del 16,2%. Els territoris que menys augmenten són Castella-la Manxa (5,9%) i Navarra i el País Basc (6,9% en els dos casos). 

En el conjunt de l'Estat, la confiança empresarial ha crescut un 10,5%. La sèrie històrica, que comença el 2013, havia registrat l'augment més alt precisament el primer any, amb un 5,5%. Aquest 2020, entre l'abril i el juny la crisi sanitària i l'onada d'ERTO i acomiadaments va fer caure la confiança en les empreses un 26,9%, mentre que els tres mesos posteriors es va mantenir sense canvis.   

El balanç d'expectatives, és a dir, la diferència entre les opinions dels empresaris optimistes i els pessimistes, ha estat de -41,3 punts, mentre que el període anterior s'havia situat en -47,2. Tot i la millora, només un 8,1% d'empresaris preveu que la marxa del seu negoci serà positiva entre l'octubre i el desembre. El trimestre anterior les previsions favorables eren encara menys, un 7,7%. El que més ha augmentat és el nombre d'empresaris que pensen que el seu negoci tindrà una evolució normal (42,5%), mentre que els que pensen que anirà pitjor ha baixat del 54,9% al 49,4%. 

El balanç de situació també ha millorat: 24 punts per sobre del trimestre anterior. Els -62,8 punts s'han convertit ara en -38,8. Això vol dir que un 10% d'establiments empresarials -enfront el 6% de les dades anteriors- tenen una opinió favorable de com ha anat el negoci el trimestre acabat, mentre que un 48,8% creuen que ha anat a pitjor -el balanç anterior era del 68,8%- i un 41,2% que no ha variat -davant el 25,2% anterior-.  

La construcció és el sector que més fa augmentar la confiança empresarial, amb un 14%, mentre que la indústria ho fa un 12,6% i altres serveis, un 11,3%. El transport i l'hostaleria també milloren, però menys (un 8,4%), mentre que el comerç es queda amb un 6,6%.  

Més informació
El xoc d'una crisi importada amb una estructura productiva 'low cost'
La construcció eleva un 0,2% la confiança empresarial
La confiança empresarial creix al tercer trimestre
Avui et destaquem
El més llegit