La confiança empresarial creix al tercer trimestre

Els sectors de l'hostaleria, el transport i el comerç estiren de l'índex que s'expandeix un 0,9% durant el període

La confiança empresarial indica el grau d'optimisme de les empreses La confiança empresarial indica el grau d'optimisme de les empreses

L'índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) de Catalunya augmenta un 0,9% el tercer trimestre del 2019 respecte del segon trimestre del 2019, fet que no es produïa des de feia un any. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’hostaleria i transport (3,5%) és el sector on millora més la confiança, seguit del comerç (1,7%) i de la resta de serveis (0,6%). La indústria es manté gairebé estable (0,1%), mentre que la construcció és l’únic sector que mostra una davallada de la confiança (-0,7%).

Més info: La confiança empresarial catalana repunta un 1,8%

Per grandària de l’establiment, s’observa una millora de la confiança dels establiments de 50 a 199 assalariats (2,8%), de 200 a 999 assalariats (2,0%) i de 10 a 49 assalariats (0,8%). Només els de dimensió més gran (1.000 o més assalariats) mostren un empitjorament de la confiança empresarial (-4,2%), mentre que els de menys de 10 assalariats es mantenen pràcticament estables (‑0,1%) respecte al trimestre anterior.

Per demarcacions camerals, totes mostren una millora de la confiança respecte al trimestre anterior. Les Cambres de Lleida són les que tenen un augment de l’índex més elevat (3,0%), seguides de les Cambres de Girona (1,5%), les Cambres de Tarragona (1,1%) i la resta de cambres de Barcelona (0,7%). Pel que fa a la Cambra de Barcelona, es manté gairebé estable (0,1%).

En relació amb el mateix trimestre de l’any anterior, l’índex de confiança empresarial disminueix un 1,6%. La confiança empresarial empitjora a tots els sectors, excepte a l’hostaleria i transport (1,9%). La indústria (-3,9%) encapçala els sectors on s’ha produït una davallada de la confiança empresarial respecte al mateix període del 2018. L'augment del tercer trimestre del 2019 en relació amb el segon, però, apunta una tendèndia a l'alça de la confiança en l'empresa catalana. 

Més informació
El turisme enfosa la confiança empresarial
El coll d’ampolla del 5G: confiança, dades i talent
L'hostaleria i el transport enfonsen la confiança empresarial
Avui et destaquem
El més llegit