Com frenar la clatellada (econòmica) del gener

Després de les despeses de Nadal, començar el nou any amb la butxaca plena és un objectiu difícil d’assolir

El gener és un mes dur per a l'economia de moltes famílies | iStock El gener és un mes dur per a l'economia de moltes famílies | iStock

Any nou, vida nova. Després dels excessos de Nadal, toca tornar a la rutina i començar l’any amb nous propòsits. Ara bé, l’estalvi durant el mes de gener és un dels objectius que pot costar més d’assolir. I és que el nou any comença arrossegant l’excés de despeses del mes de desembre i amb la temuda clatellada de gener. Aquest mes, la despesa mitjana de les famílies espanyoles serà un 3,4% superior a la dels seus ingressos. Tant és així que els efectes de les despeses de Nadal es poden perllongar fins i tot durant el mes de febrer, segons assenyala l’estudi de Fintonic Radiografía del Consumo en España 2018. Per evitar aquesta situació, la professora de finances de la UOC, Elisabet Ruiz-Dotras, recomana revisar les despeses mes a mes durant tot l'any i controlar el que gastem per fer un consum més responsable. 

La pujada de gener és un cop dur per a moltes persones després de les festes de Nadal, però també ho és la de setembre, un cop passades les vacances d'estiu i la tornada a l'escola. Per què es produeixen aquests dos moments tan temuts per a la butxaca de les famílies? Segons Ruiz-Dotras, hi ha tres components que afecten: d'una banda, el gener hi pot haver alguna pujada de preu com en el transport públic o en les factures de la llum i el gas, ja que és un dels mesos més freds i on puja més el consum. D'altre costat, el fet de ser una societat poc estalviadora fa que en començar el nou any ens topem amb totes les despeses de cop. Segons un estudi de Ruiz-Dotras, "les persones no saben estalviar i per això prefereixen que l'empresa els doni 14 pagues per fer front a les despeses extres de l'agost i el desembre". I, per últim, hi ha algunes despeses extra que es paguen mensualment i no es tenen en compte o no es preveuen, "com la televisió per cable, la subscripció a plataformes com Netflix o HBO o la quota mensual del gimnàs", exemplifica la professora de finances. 

Més info: 8 claus per no sobreendeutar-se

I és que amb la situació econòmica actual, estalviar a l'Estat espanyol sembla missió impossible. Mentre els sous no pugin i el cost de vida continuï tan elevat que no permeti destinar una part dels ingressos a l'estalvi, la costa de gener cada cop serà més feixuga. El problema, però, segons la professora de la UOC, és que la situació econòmica que es preveu pel 2019 no és molt favorable. "Les borses han tancat el mes de desembre amb pèrdues, cosa que reflecteix la situació de l'economia, alhora que el Banc Central Europeu ha aturat les polítiques monetàries expansives perquè l'economia no ha millorat", explica Ruiz-Dotras, qui afegeix que fins i tot el Govern ha estat previngut en algunes despeses mantenint el preu de Rodalies o integrant algunes zones tarifàries del transport públic

Consells per a sobreviure a la costa de gener

Davant aquesta situació, les famílies han de fer un esforç a principi d'any per ajustar el seu pressupost. És per això que, segons indica l’estudi de Fintonic, que analitza els hàbits de consum de més de 100.000 ciutadans, l’oci i el temps lliure és l’àmbit que més veu reduït el seu pressupost el gener. Així, la despesa en teatre, cinema o llibres es redueix un 16% durant aquesta època, fins als 102 euros de mitjana, mentre que a la restauració s’hi destinen 89 euros mensuals, un 15% menys que la resta de l’any.

D’altra banda, si la cistella de la compra és on es registra un increment més gran de la despesa durant el mes de desembre, amb una mitjana de 198 euros, el gener es redueix fins als 181 euros. I encara cau més el febrer, quan assoleix el mínim anual amb 161 euros. És per això que la professora de finances de la UOC recomana anar al supermercat amb la llista tancada de productes i evitar, així, fer compres innecessàries. 

Com que les persones no salven estalviar, prefereixen que l'empresa els doni 14 pagues

Però aquesta no és l'única recomanació per afrontar la costa de gener. Ruiz-Dotras aconsella també destinar temps a comparar preus online i a buscar ofertes en diferents botigues, portar el menjar de casa si s'ha de dinar a la feina en lloc de comprar-lo o moure'ns en transport públic en comptes de privat. "I si no tenim bones comunicacions i ho hem de fer amb el nostre cotxe, compartir trajecte i també despeses", afegeix. 

Així mateix, l'experta en educació financera també recomana no tenir comptes bancaris oberts en més d'una entitat financera, perquè si no es paguen més comissions, i controlar l'ús dels electrodomèstics de la llar. "Hem de recordar apagar el botó de stand by i utilitzar el programa que consumeixi menys aigua i menys electricitat quan posem la rentadora o el rentavaixella", explica. 

Però, abans que tot això, és essencial fer una planificació mensual de les despeses de la llar i revisar periòdicament els contractes que tenim com l'assegurança del cotxe o l'aigua, la llum o el gas per si realment estem fent un bon ús dels serveis contractats. 

Educació financera per a tots

L’estalvi sempre ha estat una assignatura pendent per a les llars espanyoles. El darrer trimestre del 2017 es va assolir una taxa negativa del -0,7 i en els darrers anys no ha parat de baixar. Ara bé, segons l’estudi de Fintonic, durant els dotze mesos del 2018 els espanyols han estalviat de mitjana el 4,4% dels seus ingressos, essent els catalans uns dels menys estalviadors, amb un 2,2%. No obstant això, les rebaixes són temptadores i no ajuden precisament a aquest propòsit d'estalviar. Segons Ruiz-Dotras, si una persona postposa la seva decisió de compra i espera a les rebaixes, és una bona acció perquè estalvia. En canvi, si es compra a les rebaixes sense necessitar res, es tracta d'una actitud consumista, ja que s'està comprant innecessàriament.

Més info: La vuitena meravella del món de les pensions

L'Estat espanyol és un dels menys estalviadors d'Europa, per la qual cosa, segons apunta Ruiz, "hi ha una feina a fer a escala de govern i individual". La professora de la UOC considera necessari que hi hagi més educació financera a les escoles, que els infants aprenguin des de petits què significa el diner i que les persones quan vagin al banc coneguin i entenguin els productes que se'ls ofereixen i els costos que tenen. "Actualment hi ha un gran desconeixement sobre què és el tipus d'interès i els préstecs bancaris", afegeix l'experta. I és que "l'educació financera hauria de promoure també l'estalvi de la societat". 

Ruiz-Dotras: "El nostre país té uns sous molt baixos i unes despeses d'habitatge, llum i gas tan elevades que fa gairebé impossible estalviar"

A escala particular, Ruiz-Dotras considera que s'ha de prendre consciència de la situació econòmica actual i que hi haurà un moment que el govern no podrà pagar les pensions. "El nostre país és poc competitiu perquè té uns sous molt baixos i unes despeses d'habitatge, de llum i de gas molt elevades, cosa que fa gairebé impossible estalviar", apunta la professora de la UOC. És per això que si el cost de vida a l'Estat espanyol continua tan elevat, les opcions per aconseguir estalviar són escasses: "optar a una segona feina, incrementar la formació per tenir una feina millor o marxar a l'estranger on hi ha uns salaris més elevats". 

Més informació
Estalviar, l'assignatura pendent
Les rebaixes, una treva a la guerra de les promocions permanents
Avui et destaquem
El més llegit