Decàleg per trobar feina en temps de covid-19

Buscar en els sectors més demandats, estar ben format i preparat davant les entrevistes telemàtiques són algunes de les claus

Una candidata durant una entrevista de feina | iStock Una candidata durant una entrevista de feina | iStock

La destrucció de llocs de feina que ha deixat el coronavirus no serà fàcil de recuperar. A part dels milers d'ERTO que han deixat a moltes persones temporalment aturades o amb jornades reduïdes (i el sou també), algunes empreses han fet acomiadaments davant el fre de la seva activitat. En total, s'han destruït uns 890.000 llocs de feina i cada vegada s'afegeixen més persones a la cerca d'un treball que de vegades sembla que mai no arriba. Per facilitar aquesta tasca, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha elaborat un decàleg per trobar feina en temps de covid-19.  

El primer consell que dona la professora d'Economia i Empresa de la UOC Gina Aran és buscar en els sectors que han sortit més reforçats de la crisi, com són els teleoperadors, especialistes en màrqueting, cuidadors, netejadors i personal de manteniment, i formadors en habilitats de comunicació i treball en equip en remot. 

Però optar a una d'aquestes feines sense la formació necessària és un problema. El segon consell és estar en formació permanent: "Formar-se no tindrà un moment; sempre cal estar en formació contínua, sobretot els autònoms i emprenedors", explica Manel Fernández, també professor d'Economia i Empresa de la UOC. L'objectiu ha de ser especialitzar-se, saber molt d'un tema concret. 

El tercer suggeriment que fan els experts de la UOC és estar preparats per les entrevistes telemàtiques, que han augmentat de manera exponencial davant les restriccions de mobilitat imposades durant l'estat d'alarma. Per començar, cal saber que n'hi ha de dos tipus, les gravades i les que són en directe. És essencial també comprovar abans de l'entrevista que la tecnologia no falla, ser puntual i formal -tot i que estiguis a casa-, cuidar el fons que es veu a la pantalla i saber contestar una pregunta que s'ha posat molt de moda: "Què has fet durant el confinament?". 

El quart punt que destaquen des de la UOC és la necessitat de dissenyar una estratègia: "Ho planifiquem tot i tothora, però no dediquem ni un minut a dissenyar la nostra trajectòria professional", comenta Fernández. El pla per trobar feina no pot consistir únicament a entrar a Infojobs. 

Més info: Les 50 millors ciutats del món per trobar feina

Buscar-nos a Google és un altre fet que passa desapercebut per molts aspirants a un lloc de feina. És habitual que les empreses busquin els candidats a les xarxes socials per conèixer-los millor abans de posar-s'hi en contacte. Pren especial rellevància en aquest punt LinkedIn, que cal tenir actualitzat, cuidat i actiu. 

Un 80% de les ofertes d'ocupació no surten al mercat. Això vol dir que el lloc és assignat a algú de la xarxa de contactes de l'empresa. Aquest és el sisè consell: reactivar la xarxa de contactes professionals que tenim i ser actius. "El candidat ha de pensar per què l'empresa l'hauria de contractar a ell i no a una altra persona, en què és especialment bo i com pot contribuir a millorar l'organització", explica Fernández. Això vol dir que el currículum ha de ser una proposta de valor, més que una enumeració de coses que ha fet el candidat. 

El suggeriment número vuit del decàleg de la UOC és saber adaptar-se als canvis. Les empreses es troben en una situació delicada i pot ser que algunes busquin treballadors amb la jornada reduïda o que facin teletreball. És el moment de demostrar que podem treballar des de casa i adaptar-nos a les circumstàncies. 

El consell número nou és aprofitar els recursos públics: "L'administració ofereix recursos sense gaire coordinació. Es poden aprofitar els recursos de la comunitat autònoma, de l'Ajuntament, de l'Estat, del consell comarcal... N'hi ha moltíssims i, a més, són gratuïts; segur que algun és d'ajuda en el procés de recerca de feina o de transformació professional. La clau no rau a esperar, sinó a buscar i aprofitar totes les oportunitats que ofereix el sistema", afirma Manel Fernández.

Finalment, cal mantenir, sempre que sigui possible, una actitud positiva. Desanimar-se és fàcil i habitual, però sempre hi ha una feina per a cadascú. Gina Aran recorda que segons el Fòrum Econòmic Mundial, 75 milions de llocs de feina desapareixeran per l'acceleració tecnològica, però, en canvi, se'n crearan 133 milions de nous. Les oportunitats també existeixen en temps de crisi. 

Més informació
Les titulacions amb més ofertes de feina a Catalunya
El Nou Talent
Avui et destaquem
El més llegit