• Economia
  • La constitució d'empreses puja un 21% en un any a l'Estat

La constitució d'empreses puja un 21% en un any a l'Estat

Per sectors, les constitucions es concentren en construcció i immobiliari (26%), comerç (18%), serveis a empresa (15%) i hostaleria (11%), segons Iberinform

Districte 22@ a Barcelona | iStock
Districte 22@ a Barcelona | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
09 d'Octubre de 2024
Act. 09 d'Octubre de 2024

La constitució de noves empreses va registrar al setembre un augment del 21% respecte del mateix mes de l'exercici anterior a tot l'Estat. Són les conclusions de l'estudi mensual d'Iberinform, que mostra també un repunt del 6,2% pel que fa a la creació del teixit productiu en el conjunt de l'any.

 

D'acord amb les conclusions de l'estudi, que es basa en el seguiment dels registres mercantils de cada territori de l'Estat, les noves firmes es concentren a Madrid (22% del total), Catalunya (19%), Andalusia (17%) i la Comunitat Valenciana (13%). Per sectors d‟activitat, les constitucions es concentren en construcció i immobiliari (26% del total), seguides de comerç (18%), serveis a empresa (15%) i hostaleria (11%).

 

Els creixements més intensos de les constitucions en el conjunt de l'any s'anoten als sectors d'indústria automotriu (un 88% més de noves empreses que en el mateix període del 2023), metal·lúrgia (76%), electrònica i TIC (71%). Una mica més endarrerida queda la indústria extractiva (40%), amb un creixement igualment important.

Més dissolucions de companyies

No tot són bones notícies. D'altra banda, les dades del setembre també mostren que la dissolució d'empreses va registrar un augment del 18% respecte del mateix mes de l'exercici anterior. Ara bé, en el conjunt de l'any s'acumula un decreixement del -4,7%.

La destrucció de teixit empresarial la lideren les comunitats de Madrid (27% del total), Andalusia (15%) i Comunitat Valenciana (11%), mentre que Catalunya (8%) queda per sota. Per sectors d'activitat, les dissolucions es concentren en construcció i immobiliari (26% del total), seguides del comerç (20%) i serveis a empresa (16%). Són menys intenses als sectors d'indústria manufacturera (7,5%), hostaleria (7,3%) i sector primari (1,7%).