
Construmat, el saló de la construcció líder a l'estat espanyol, comptarà en la seva 23a edició amb un espai dedicat a l'emprenedoria amb 40 empreses emergents “que exemplifiquen com la revolució tecnològica ha irromput de ple en el sector”, segons comparteix el congrés en un comunicat. L'esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona, que se celebrarà del 20 al 22 de maig al recinte de Gran Via, comptarà amb una selecció variada de companyies, amb especialitzacions que abracen la sostenibilitat, la construcció modular o les plataformes de gestió.
En el primer d'aquests àmbits sobresurten empreses que treballen en sensors avançats i sistemes automatitzats per optimitzar recursos i consum energètic, com DIIP AI, que aplica la intel·ligència artificial per millorar l’eficiència energètica en edificis, o bé Benetics.io, que aposta per l’anàlisi predictiva mitjançant big data per millorar la gestió energètica i reduir la petjada ambiental dels projectes. L'organització també destaca els sistemes de climatització integral per energia solar de Sunthalpy Engineering o la transformació de sòls de terrasses i cobertes en fonts d'energia de Solum.
La digitalització és una altra de les tendències destacades de l'edició d'enguany de Construmat, especialitment a través de l'ús dels Building Information Modeling (BIM). Empreses com Holedeck implementen sistemes de forjats innovadors que integren les instal·lacions dins l’estructura mateixa de l’edifici, mentre que altres com Dronica aplica el modelatge BIM i la topografia amb drons per executar i supervisar obres tant d’obra civil com en espais públics. TrowelApp s'enfoca més en la gestió de projectes, amb una plataforma que cobreix tot el cicle de vida d’una iniciativa, des del pressupost fins a la facturació, millorant la coordinació entre agents i facilitant la presa de decisions amb accés immediat a dades clau.
Un altre àmbit destacat és la construcció modular i prefabricada, una solució en auge per la seva capacitat de reduir costos, terminis d'entrega i residus. N'és un bon exemple Avantiam, que desenvolupa sistemes constructius offsite que s’assemblen ràpidament al lloc de l’obra. I, per descomptat, la intel·ligència artificial també es fa lloc al sector de la construcció, amb startups com Simbin, dedicada a l'optimització de la cadena de subministrament, o bé Witeklab, que ofereix solucions per al monitoratge de la salut estructural dels edificis.